Kære småbørnsforældre: I har jo selv valgt det - eller ...

Skal forældre med børn under seks år have ret til at gå på deltid? På Avisen.dk's Facebook-side er der stor debat om dette spørgsmål - og ikke alle er enige.
Der er drøn på, når man har små børn og et fuldtidsjob. Det kan de fleste, der har prøvet det, vist godt skrive under på ...
Der er drøn på, når man har små børn og et fuldtidsjob. Det kan de fleste, der har prøvet det, vist godt skrive under på ... Scanpix - modelfoto

Deltid skal være en ret for forældre med små børn. Det mener op mod halvdelen af danskerne ifølge en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Ugebrevet A4.

43 procent af dem, der er blevet spurgt i undersøgelsen, erklærer sig enige eller helt enige i, at forældre skal have ret til at kunne gå på deltid, mens de har børn under seks år.

LÆS OGSÅ: Danskerne: Deltid skal være en rettighed for børnefamilier

Så stor er enigheden ikke på Avisen.dk's Facebookside, hvor emnet i dag debatteres flittigt.

En del mener, at forældrene selv bør tage et ansvar. De vidste jo godt, hvad de gik ind til, da de fik børn. Og faktisk er det nemmere i dag at have småbørn, pointerer Finn, som erindrer, hvordan han i sine unge dage stod op klokken halv fem for at nå det hele.

"Op med ungerne for at aflevere i privat dagpleje, så man kunne møde på arbejde kl. 06.00. Det virker snart som om børnefamilier i dag skal have særbehandling. Arbejdstid er sat ned. Seks ugers ferie. Barns 1. og 2. sygedag. Lang barselsorlov," skriver han.

Skru ned for programmet

Anna gør opmærksom på, at forældrene træffer en aktiv beslutning:
"Ethvert menneske vælger selv, hvor meget de vil arbejde. Flere forældre kan slet ikke leve livet uden at være 'på' hele tiden."

Christina mener, at forældrene bør skrue ned for rollingernes tætpakkede fritidsprogram:

"Arbejdstiden er gennem mange sat ned. Og stadig kan folk ikke få det til at hænge sammen. Hvad med om forældrene kiggede på alle de ting, mange børn i dag skal gå til? Hører ofte, at så går de til alt muligt - fodbold, gymnastik, håndbold osv? Hvad med at skære ned på det i stedet? Og sige, at de kun skal gå til én ting."

Benna kaster også bolden videre til forældrene:

"De skal sætte deres egen behov ned og bruge den tid, de har sammen med deres børn. Sluk mobilen, tv og computer, iPads og vær til stede for dine børn!"

Sverige kan jo godt!

Linda er af en anden holdning. Gå ned i tid, kære forældre. Til fuld løn! Børnene er vores fremtid, pointerer hun. Og gør opmærksom på, at man i Sverige har lavet forsøg med seks timers arbejdsdag til samme løn. ¨

"Konklusionen var, at der blev arbejdet mere målrettet, og at de nåede det samme på de seks timer, som de før nåede på otte."

Børnene er taberne

Anette gør opmærksom på, at det er børnene, der betaler prisen:

"Allerede nu kan vi mærke den konsekvens, det har haft, at små børn er SÅ adskilte fra deres primære voksne. Diagnoser og psykisk sårbare unge. INGEN ville med deres fulde fem give deres familie samme vilkår, så det er absurd at kalde det forkælelse, når der stilles forslag om, at småbørn har brug for bedre muligheder for at være sammen med deres forældre," skriver hun.

Deltag selv i debatten på Avisen.dk's Facebookside - klik dig ind her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.