Kæmpe million-gave til sosu'ere og mekanikere under uddannelse

Unge på vej til at blive faglærte skal have adgang til de nyeste maskiner. Det mener et bredt flertal i Folketinget og bevilger 497 millioner kroner. Samlet set har erhvervsskolerne dog fortsat et problem, mener politiker og murer Mattias Tesfaye.
Elever på vej til at blive faglært - for eksempel automekaniker - skal have mere moderne udstyr på skolerne. Det er en stor landvinding, mener minister og politiker.
Elever på vej til at blive faglært - for eksempel automekaniker - skal have mere moderne udstyr på skolerne. Det er en stor landvinding, mener minister og politiker. Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix.

Tusindvis af unge på vej til at blive industriteknikere, sosu'ere, automekanikere eller anden form for faglært kan glæde sig. Fremover får de bedre adgang til værktøjer og maskiner, som er nyt.

Et bredt flertal i Folketinget står nemlig bag, at der nu deles 497 millioner kroner ud over de næste fem år til udstyr, videnscentre og udvikling af kvaliteten på erhvervsskolerne. 

- Når man går ind på en erhvervsskole, skal det ikke være som at gå ind på et frilandsmuseum, hvor man for eksempel som murerelev skal stå med en sløv klaphammer fra 1960'erne. Man skal som elev have oplevelsen af at gå ind i fremtiden. Det mål kommer vi lidt nærmere med de her penge til ny teknologi. 

Sådan siger Mattias Tesfaye til Avisen.dk. Han er Socialdemokratiets ordfører i forhold til erhvervsuddannelser og murer.

Han er meget glad for, at syv af Folketingets ni partier står bag den nye aftale om at løfte erhvervsskolerne ind i fremtiden.

- I der her dage, hvor Folketinget bliver skældt ud for bare at være en sandkasse, hvor alle ’børnene’ er i bitter kamp mod hinanden, så er det skønt, når vi kan lande sådan nogle fremadrettede aftaler som denne her, siger Mattias Tesfaye, og fortsætter:

- Siden 2003 har jeg talt for bedre udstyr på erhvervsskolerne, og nu lykkes det endelig. Det kan man da ikke blive andet end glad af!

Minister: Udstyr i topklasse

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) er også meget glad for aftalen. 

- Med den halve milliard kroner kan vi skabe de faglige fyrtårne, som uddannelserne har brug for for at udvikle undervisningen og sikre udstyr i topklasse, udtaler Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse, og fortsætter:

- Det er afgørende, at eleverne får de nødvendige digitale kompetencer og bliver uddannet i at bruge det udstyr, som erhvervslivet også arbejder med, så de er rustet til den teknologiske udvikling og kan matche det, virksomhederne efterspørger.

Nye videnscentre

En meget central del af den nye aftale går ud på, at der skal oprettes otte videnscentre rundt om i landet. Centrene skal være spydspidser på udvalgte områder. Det vil sige, at de skal være meget fremme i skoene med den nyeste teknologi og pædagogik.

Centrene skal være så attraktive, at faglærere vil søge derhen for efteruddannelse. Og centrene skal tiltrække og videreudvikle unge talenter inden for forskellige fag. 

Nye fyrtårne inden for erhvervsuddannelse

Et bredt flertal i Folketinget ønsker, at der i løbet af 2017 oprettes otte videnscentre på erhvervsskoler rundt om i landet. Centrene skal være faglige fyrtårne, som har det nyeste udstyr inden for sit område. 

Videnscentre oprettes inden for følgende områder:

  • Automation og robotteknologi
  • Velfærdsteknologi
  • Procesteknologi
  • Håndværk – design og arkitektur
  • Håndværk – bæredygtighed, klimarenovering og byggeri

I slutningen af i år får erhvervsskolerne besked om, hvad de skal gøre for at søge om at blive et af de nye videnscentre. 

 

 

 

 

 

 

UDVID

Deltag i demo'er på torsdag

Glæde over aftalen er der også hos Lars Kunov. Han er direktør for organisationen Dansk Erhvervsskoler og -Gymnasier.

- Det er en rigtig super aftale, som giver en rettidig indsprøjtning til erhvervsuddannelserne. Jeg er virkelig glad for, at vi får sat de midler i spil, siger Lars Kunov til Avisen.dk

På torsdag 13. oktober opfordrer Uddannelsesalliancen til demonstrationer flere steder i landet mod besparelser på uddannelse. Men når nu erhvervsskolerne får en indsprøjtning på en halv milliard kroner, så er der vel ingen grund til, at elever herfra går på gaden og demonstrerer på torsdag?

- Jo, det er der, siger Lars Kunov, og fortsætter:

- Man skal ikke glemme, at erhvervsskolerne og -gymnasierne samlet set stadig skal levere store besparelser på grund af regeringens omprioriterings-bidrag.   

- Så vidt vi har beregnet, får skolerne mindst en milliard kroner mindre at drive skoler for i 2020 sammenlignet med 2015. Så der er masser af gode grunde til, at man deltager i demonstrationerne på torsdag, siger Lars Kunov.

Samme opfordring kommer Mattias Tesfaye med.

- Der er god grund til, at elever og ansatte på skolerne demonstrerer næste uge. For det er jo mærkeligt, at vi den ene dag fra Christiansborg som her deler penge ud, og så den næste dag skærer ned. Vi burde i stedet kunne lave brede aftaler, hvor vi sikrer skolernes økonomi flere år frem, siger Mattias Tesfaye.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.