Kæmpe guide: Disse hverdags-råd bør du følge

Vi får masser af gode råd – her er en række, der er vigtige at følge.
Brug tandtråd lyder et velkendt råd. Og det bør du faktisk.
Brug tandtråd lyder et velkendt råd. Og det bør du faktisk. Foto: SCANPIX arkiv

Der er rigeligt med gode råd at efterleve, hvis du gerne vil være sund. Vi skal sørge for at få nok søvn, slubre vand dagen lang og spise masser af omega-3. Men hvorfor egentlig? Vi har set nærmere på grundene til, hvorfor det kan betale sig at følge bare nogle af de mange råd

– for det kan det godt!

Derfor skal du huske…

… at sove

Der er rigtig mange gode grunde til at få sin nattesøvn. Søvn er nemlig den væsentligste restitutionsfaktor, som både påvirker din hjerne, din krop og din hud. Når du sover, renser du hjernen for unødvendig viden og giftstoffer, og det betyder, at du bedre kan klare hverdagen – både når du skal køre bil, være på arbejde og mødes med venner. Hvis du vil holde den slanke linje, nytter det heller ikke noget at holde sig vågen 20 af døgnets 24 timer. For får man ikke nok med søvn, påvirkes hjernens mæthedscenter nemlig, og det kan få din spiserytme ud af kurs.

Mange moderne mennesker er præget af det, som man kunne kalde socialt jetlag, hvilket betyder, at vi sover for lidt i hverdagene og tager revanche i weekenden. Det dur heller ikke. Stræb efter et stabilt søvnmønster med seks til ni timers søvn. Så bliver du sundere og smukkere at se på – og klogere at høre på.

Kilde: Mikael Rasmussen, søvnekspert

Kan du egentlig tåle mælk? Få svaret på Søndag.dk

... at få nok omega-3

Det ene sekund skal vi spise fedtfattigt, og det næste skal vi fråse løs i fede frikadeller. Det er ikke nemt at forstå sig på de mange kostråd, der strømmer ind fra højre og venstre, men uanset om du er tilhænger af det ene eller den andet, er der én fedtsyre, som er yderst nødvendig, og det er omega-3.

Mange af os har nok hørt om omega-3 og omega-6, og sagen er, at vi får alt for meget mega-6 i forhold til omega-3. Når du spiser én omega-3, bør du indtage to til tre omega-6, så du skal altså have mere omega-6 end omega-3. Realiteten for de fleste danskere er uheldigvis bare, at mange af os indtager helt op til 10 gange mere omega-6 end omega-3, og denne ubalance kan gøre os syge.

Sørg derfor for at få rigeligt med fed fisk, tangprodukter, hørfrøolie og grønne bladgrøntsager

– det batter nemlig på sundhedskontoen.

Kilde: Jerk Langer, læge

Sådan kan du tabe dig et kilo om ugen uden at være sulten. Læs hvordan på Søndag.dk.

... 100 strøg hver dag

Du behøver måske ikke ligefrem at komme helt op på 100 strøg. 50 kan nok også gøre arbejdet, og selv om fyldigt og uglet hår til tider er skønt, så kan du altså gavne håret og hovedbunden ved at børste håret grundigt, men forsigtigt hver dag. Når du børster håret, stimulerer du blodtilførslen til hovedbunden, og på denne måde tilfører du næring til hårsækkene og holder dem sunde. Håret bliver desuden mere glansfuldt, idet olierne fra hårbunden fordeles jævnt. Dog skal du heller ikke gå for voldsomt til værks eller børste for meget, da det kan resultere i en overproduktion af de naturlige olier, som kan gøre håret fedtet. Undgå også at børste i vådt hår, da det kan skade hårstråene. Brug i stedet en bred kam til at filtre håret ud med.

Kilde: Merete Klitgård, kosmetolog

... at få nok motion

Motion kan være alt fra at gå eller cykle på arbejde, tage trappen i stedet for elevatoren til organiseret holdidræt eller en ironman. En ting er i hvert fald sikker: Bevægelse er nødvendigt, for at vi kan eksistere ordentligt. Vi bruger musklerne til at holde os oprejst med, til at bevæge os med, til at trække vejret med. Og så skal man huske, at hjertet også er en muskel. Hvis man anbringer en person i sengen i en periode, vil vedkommende have tabt meget muskelmasse allerede efter kort tid. Faktisk mister man muskelmasse allerede i løbet af det første døgn.

Se også:

Inaktivitet betyder altså, at vores muskelstyrke, kondition og knoglemasse falder, og vores ledbrusk og ledbånd bliver svagere. Det eneste, der ikke falder så forholdsvis meget, er appetitten, så der er risiko for, at fedtdepoterne øges. Kort sagt mange gode grunde til at sørge for at få bevæget sig.

Kilde: Netdoktor.dk

… at få lavet celleprøve

Det er ikke altid lige rart at smide sig på briksen med understellet op i hovedet på lægen, men det er desværre nødvendigt. Helt præcist har lægerne skønnet, at det er nødvendigt hvert tredje år, hvor du bør opsøge din læge for at få foretaget en celleprøve. Det anbefales for at være på forkant med celleforandringer, der på sigt kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

Det, der sker, er, at man gennem en celleprøve kan spotte de celleforandringer, der kan være forstadier til kræft, og dermed gribe ind tidligt. Nogle kvinder tror fejlagtigt, at en celleprøve

ikke er nødvendig, og benytter sig derfor ikke af tilbuddet om screening, som kommer hvert tredje år, hvis du er 23-50 år, og hvert femte år, når du er fyldt 50 år. Men det er bare med at komme af sted til lægen. Har man svære celleforandringer i livmoderen, skal man behandles med et såkaldt keglesnit.

Kilde: Netdoktor.dk

… at detoxe

En detox er, i modsætning til hvad mange tror, ikke et quick fix. Med alle de stimulanser, usunde madvarer, forurening og tilsætningsstoffer, som vi bliver udsat for, kan vi have brug for at få kroppen tilbage på rette spor og komme de dårlige vaner til livs, som vi erhverver os løbende gennem vores moderne liv. Er din organisme svækket som resultat af f.eks. usund ernæring, kan der kortvarigt eller langvarigt opstå symptomer eller sygdomme. Mave-tarm-systemet og immunforsvaret kan være svækket, og du kan have afgiftnings- og udskillelsesproblemer. Gennem en detox, som fungerer som en nulstilling af kroppen, kommer kroppen igen i balance, og det bevirker, at dine organer igen kommer op på højeste niveau. Du vil føle dig mindre oppustet, have en bedre fordøjelse og måske endda tabe dig. Detox sker først og fremmest gennem kost, men du kan også hjælpe kroppen på vej gennem forskellige kropsbehandlinger.

Kilde: Merete Klitgård, kosmetolog

... at spise mørk chokolade

Fyldte chokolader er måske ikke lige det, du skal gnaske løs af, men mørk chokolade med et kakaoindhold på mindst 50 pct. kan i små mængder være gavnligt for hjertekar-systemet. Dog skal man holde sig på måtten og kun spise et par stykker dagligt, da større mængder chokolade kan have den modsatte effekt – nemlig at du tager på og er i større risiko for åreforkalkning.

Det er flavonoiderne i den mørke chokolade, der har den gavnlige effekt på hjertet og blodårerne. Flavonoiderne påvirker nemlig cellerne på indersiden af blodårerne, hvor de bl.a. forhindrer kolesterol i at sætte sig – og i sidste ende kan dette altså forebygge en blodprop.

Mørk chokolade er det fødevareprodukt, som indeholder det højeste indhold af flavonoider, så det er ikke bare okay, at der ryger et stykke mørk chokolade ned – det er faktisk godt for dit helbred.

Kilde: Sundhed.dk

... at bruge tandtråd

Hvad man ikke kan se, har man ikke ondt af.« Men vælger man at overse alt det skidt, der sidder på tandfladerne mellem tænderne, kan man godt få ondt i dem. Du kommer langt med almindelig tandbørstning, men vil du sikre dig bedre mod huller, plak og tandkødsbetændelse, så er det altså vigtigt, at du husker at bruge tandtråd. Faktisk er det hele otte ud af ti huller, der opstår på sidefladerne af tænderne som resultat af, at man ikke har fået gjort ordentligt rent, og det kunne jo være rart at undgå.

Nogle mennesker er desværre udrustet med mindre sunde tænder – andre er mere heldige – men uanset hvordan generne har påvirket dig, så bør du bruge tandtråd to gange om ugen, og du bør ikke mindst bruge tandtråden korrekt. Pas på med at banke tandtråden op i tandkødet, men lirk det i stedet langsomt ned, og kør derefter op til begge sider, således at begge tænder renses. Så har du gjort dit, og chancen for at tandlægeregningerne bliver mindre, er ganske god.

Kilde: Tandlægerne Enghave Plads, tep6.dk

Af Gitte Holm, SØNDAG, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.