"Kæmpe geografisk skævhed": Regeringens bebudede skattelettelser får kritik

I Gentofte får borgerne langt mere ud af regeringens bebudede lettelse i topskatten end borgerne på Mors.
I et ministersvar til Magnus Heunicke (S) fremgår det, at en borger i Gentofte i snit vil få 28 gange så meget ud af det som en borger på Mors, hvis topskatten lettes med fem procentpoint.
I et ministersvar til Magnus Heunicke (S) fremgår det, at en borger i Gentofte i snit vil få 28 gange så meget ud af det som en borger på Mors, hvis topskatten lettes med fem procentpoint. Foto: Scanpix/arkiv

Borgerne nord for København bliver forgyldt, mens nordjyder og andre i provinsen kun får krummer ud af en lettelse i topskatten, som kan blive efterårets store politiske opgør.

Det er den socialdemokratiske udlægning af en ny udregning fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), skriver Nordjyske Stiftstidende.

I et ministersvar til Magnus Heunicke (S) fremgår det, at en borger i Gentofte i snit vil få 28 gange så meget ud af det som en borger på Mors, hvis topskatten lettes med fem procentpoint.

- En kæmpe geografisk skævhed, siger Heunicke til avisen.

Gentofte-borgeren får i snit 5.580 årlige kroner ud af lettelsen, som samlet ville lette borgerne for 420 millioner kroner i skat.

Morsø-borgeren ville få 200 kroner ud af lettelsen, stadig i gennemsnit, da det selv sagt kun er topskatteydere, som ville få lettelsen. Samlet ville Morsø aflevere fire millioner kroner mindre.

Fra regeringspartiet Venstre siger skatteordfører Louise Schack Elholm, at det er misvisende kun at se på topskattelettelse. For regeringen har først og fremmest fokus på at sænke skatten for de laveste arbejdsindkomster. De fem procent på sidst tjente krone er kun en "ambition", påpeger hun.

Liberal Alliance kræver fem procentpoint i lettelse. Skatteordfører, Joachim B. Olsen, hæfter sig ved, at borgerne ifølge ministersvaret vil arbejde mere, når skatten er lavere. Derfor vil staten netto "kun" miste cirka halvdelen af de brutto fem milliarder kroner, som lettelsen koster.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.