Kæmpe fald i sprøjtegifte på fortov og parker

Over 20 år er forbruget af sprøjtemidler mod ukrudt faldet med 91 procent, viser undersøgelse
Forbruget af sprøjtegifte på fortove og i parker er faldet drastisk de sidste fem år.
Forbruget af sprøjtegifte på fortove og i parker er faldet drastisk de sidste fem år. Foto: Nils Baunbæk/POLFOTO

Der bliver brugt langt færre sprøjtemidler på fortove og i parker. En ny statistik fra Miljøministeriet viser, at forbruget af sprøjtemidler på offentlige arealer er faldet med 25 procent siden 2010.

Over 20 år er faldet i brug af sprøjtemidler mod ukrudt oppe på 91 procent.

- Det er meget glædeligt. Færre sprøjtemidler er godt for vores natur og sundhed.

- Banedanmark har for eksempel halveret brugen af sprøjtemidler på tre år. Det viser, at vi godt kan komme langt ad frivillighedens vej, og jeg håber, at den gode udvikling kan fortsætte, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i en pressemeddelelse.

Ministeren roser kommunerne for at lade giftsprøjten ligge. En del kommuner oplever sidegevinster ved at udfase brugen af sprøjtemidler som for eksempel større biodiversitet.

Flere kommuner er også blevet kreative i kampen for at minimere brugen af sprøjtemidlerne. Blandt andet lader Ishøj Kommune køer, får og geder deltage i kampen for øget biodiversitet ved at sætte tænderne i plantearten Kæmpe-bjørneklo på kommunens store naturarealer.

Ivan Morberg, der er driftsleder for de grønne områder i Ishøj Kommune, siger, at det har været en succes.

- Vi får jævnligt henvendelser fra andre kommuner, som vil høre, hvordan det fungerer. Borgerne er også glade for dyrene, som de kan komme helt tæt på.

- Og så har det givet en langt større mangfoldighed af sjældne arter, som for eksempel frøer og tudser. Så det er på mange måder en fantastisk løsning, tilføjer Ivan Morberg.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.