Kæmpe arbejdsplads beskrives som rædselsfuld

Gigantvirksomheden Amazon beskrives af nuværende og tidligere medarbejdere som en brutal arbejdsplads, der gør de ansatte syge.
Gigantvirksomheden Amazon er et af de få net-handelselskaber, der klarede sig gennem dotcom-krisen i starten af årtusindet. Nu er Amazon ramlet ind i en rigtig møgsag. Medarbejdere anklager virksomheden for at være en brutal arbejdsplads.
Gigantvirksomheden Amazon er et af de få net-handelselskaber, der klarede sig gennem dotcom-krisen i starten af årtusindet. Nu er Amazon ramlet ind i en rigtig møgsag. Medarbejdere anklager virksomheden for at være en brutal arbejdsplads. Foto: Hannibal Hanschke

Net-handelsgiganten Amazon forsøger i øjeblikket at ride en strid PR-storm af. Forleden bragte New York Times en større dybdegående historie, hvor Amazon beskrives som et forfærdeligt sted at arbejde. Avisen har interviewet over 100 nuværende og tidligere ansatte.

Medarbejderne fortæller blandt andet, hvordan kolleger stikker hinanden på grund af intens konkurrence, hvordan kræftsyge ansatte får dårlige vurderinger af deres arbejdsindsats, og hvordan flere medarbejdere regelmæssigt bryder sammen i gråd under præstationsræset.

De interviewede fortæller til New York Times, at selskabet er besat af data og forfølger alle, der præsterer under det forventede.

"En over-gennemsnittet Amazon-robot"

I Storbritannien, hvor Amazon har 7.000 ansatte, genkender fagforeningen GMB det  pres på medarbejderne, som artiklen beskriver.

- Den konstante stress over at blive overvåget og aldrig at måtte ryge ned under et bestemt niveau er skrap kost. Du kan ikke være normal. Du skal være en over-gennemsnittet Amazon-robot hele tiden, siger Elly Baker fra GMB til the Times og kalder arbejdspladsen for “et regime.”

Stik en kollega

Og der er andre eksempler på, at medarbejderne køres hårdt. Eksempelvis forventer ledelsen, at de svarer med det samme, når de modtager mails - også hvis det sker midt om natten eller i weekenden. De opfordres desuden til at stikke eller rose deres kolleger gennem Amazon’s “Anytime Feedback Tool.”

Et af de mere groteske eksempler på en inhuman ledelsesstil var en medarbejder, der kom tilbage, efter hun var blevet behandlet for kræft i skjoldbruskkirtlen. Hun fik besked på, at selskabet var mere produktivt uden hende.

Topchef: Ikke det Amazon jeg kender

Topchefen i Amazon, Jeff Bezos, der ifølge Forbes liste er verdens 15. rigeste mand, har udsendt en skriftlig meddelelse til de ansatte, hvor der blandt andet står:

“Artiklen (i New York Times, red.) beskriver ikke det Amazon, jeg kender eller de omsorgsfulde Amazon-folk, jeg arbejder med dagligt. Men hvis I kender til historier, som dem, der er blevet fortalt, skal de viderebringes til HR,” citerer Guardian fra meddelelsen.

Amazon, der sælger alt muligt - blandt andet bøger, kindles, tøj og møbler - omsatte sidste år for 90 milliarder dollars.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.