Kæmpe antikfund afslører hemmeligheder om fortiden

I en 300 år gammel kiste fra Holland er der fundet en bunke breve, som afslører historier om både kærlighed og statshemmeligheder.
En stor bunke gamle breve afslører spændende liv fra fortiden. 
En stor bunke gamle breve afslører spændende liv fra fortiden.  FOTO: Scanpix

Allerede for 90 år siden blev den gamle kiste fundet for første gang. Den blev gemt af vejen og glemt, men nu er den fundet igen, og det er til stor lykke for flere forskere.

Den gamle trækiste i Holland indeholder nemlig over 2600 breve sendt mellem 1689 og 1706, som nu skal gennemlæses og noteres. Det er en sand guldgrube, erklærer dansk ekspert ifølge dr.dk

Kisten med brevene stammer fra en postmester, som igennem mange år samlede de breve sammen, der ikke kunne leveres. Det er altså fortabte breve med hver deres historier, der nu ser dagens lys:

- Det er et virkelig unikt og fantastisk fund - en regulær guldgrube af information, siger postforsker og ph.D. Andreas Marklund fra Post- og Telemuseum Danmark til DR Historie.

Kærlighed og hemmeligheder

Forskeren fortæller, at brevene indeholder mange vigtige informationer om fortiden. Der er kærlighedsbreve, breve til familiemedlemmer og en del officielle korrespondancer.

Andreas Marklund fortæller, at især de private breve er vigtige, fordi de giver et unikt indblik i folks hverdag på den tid og deres tanker. 

Men der er også et par vigtige og hemmelige breve i blandt, fortæller hollandske David van der Linden, som er en af forskerne i projektet:

- Der er sandsynligvis nogle breve med tophemmelig information. En hel del af dem er nemlig sendt til ambassadører og diplomater i Haag - så dele af deres indhold er nok af meget følsom karakter.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.