K-profil afviser fattighån: Jeg har selv fået julehjælp

Jeg siger ikke, at kontanthjælpsmodtagere bare skal tage sig sammen og spare op, siger Mai Mercado fra Konservative.
Mai Mercado fra Konservative er ked af, hvis folk betragter hende som en overklassekvinde, der ikke ved, hvordan det er at mangle penge.
Mai Mercado fra Konservative er ked af, hvis folk betragter hende som en overklassekvinde, der ikke ved, hvordan det er at mangle penge. Thomas Lekfeldt / Scanpix arkiv

- Jeg vil ikke gå ud og sparke til nogen. Det er ikke den måde, jeg er på. Jeg synes faktisk, man skal behandle kontanthjælpsmodtagere med respekt.

Sådan lyder det fra Mai Mercado, der er politisk ordfører for Konservative.

Det seneste døgn er hendes udtalelse om, at kontanthjælpsmodtagere kan spare op, hvis de ikke har råd til for eksempel børnefødselsdag, gået viralt og har medført en del vrede reaktioner.

Nu vil hun gerne nuancere kommentaren, som hun mener, er taget ud af kontekst.

Lige frisk nok

Det oprindelige citat fra Mai Mercado var i en artikel på Information.dk:

- Jeg har ikke sagt, at folk bare skal tage sig sammen og spare op. Det, jeg har sagt, er, at jeg ikke anerkender de beregninger, der er blevet lavet på konsekvenserne af vores kontanthjælpsloft. Beregningerne kom få timer efter vores udspil. Det virker altså lige friskt nok.

Hvad mente du så med, at kontanthjælpsmodtagerne må prioritere og spare op?

- Min kritik gik på, at det virker så fiktivt at diskutere nogle beregninger, der siger, at der pludselig ville være 14 procent, der ikke ville få råd til at holde fødselsdag for børnene i stedet for 7 procent. Der er det, jeg siger, at de beregninger tager ikke højde for, at den enkelte familie godt kan lave nogle prioriteringer og for eksempel vælge at spare op til en børnefødselsdag.

"Jeg kender jo ikke den enkelte families økonomi"

Men nogle folk har svært ved at se, hvad de skal spare op af. Vil du udelukke, at der er nogen, der ikke har mulighed for at spare op, fordi de i forvejen må vende hver en øre?

- Nej, det tror jeg da på, at der er. Jeg kender jo ikke den enkelte families økonomi. Men der er jo også en stor del, der godt kan få budgetterne til at hænge sammen og give fødselsdagsgaver.

Der er jo også en grænse for, hvor meget man må spare op, hvis man er på kontanthjælp?

- Ja, men den er jo ikke så lav.

Fakta:

Kontanthjælpsmodtagere må højest have en opsparing på 10.000 kroner for enlige og 20.000 kroner for par.

Kilde: Ret-raad.dk

UDVID

- Der er jo også familier, som går på arbejde og tjener mindre, end man får på kontanthjælp, for eksempel hende sosu-assistenten. Dem bliver der bare ikke snakket ret meget om. Hvor er respekten for dem? Vi vil bare gerne have et loft over de tillægsydelser, man får oven i kontanthjælpen.

Fik julehjælp som barn

Men hvis vi ser bort fra de konkrete procenter, virker det så ikke sandsynligt, at flere vil være nødt til at skære noget fra?

- Det er igen der, hvor jeg synes, at prioriteringen kommer ind i billedet.

Men tror du ikke, der bliver flere, der har så lidt, at de ikke har mulighed for at prioritere?

- Jeg synes ikke, at man kan stille det så firkantet op. Familierne har jo meget forskellig økonomi, nogen har en billig husleje, nogen har gæld og så videre.

Der er for eksempel nogen, der siger, at bare det at få en tandlægeregning kan vælte deres budget?

- I forhold til tandlæge og medicin er der jo allerede mulighed for at få hjælp til det.

- Jeg vil ikke gå ud og sparke til nogen. Jeg ved faktisk godt, hvordan det er ikke at have mange penge. Da jeg var barn, fik vi julehjælp. Min mor var enlig, og vi havde ikke så mange penge, selvom hun gik på arbejde. Så det handler ikke om, at jeg ikke ved, hvordan det er.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.