Jyske borgmestre kappes om ny skole: Vælg vores by, Søren Pind!

Inden sommerferien beslutter politikerne på Christiansborg, om fremtidens betjente skal uddannes i Randers, Aalborg, Haderslev eller et helt fjerde sted.
Her er politielever på skydeøvelse på Politiskolen i Brøndby. I løbet af den næste måned afgør politikerne, hvor den nye politiskole i det vestlige Danmark skal placeres. 
Her er politielever på skydeøvelse på Politiskolen i Brøndby. I løbet af den næste måned afgør politikerne, hvor den nye politiskole i det vestlige Danmark skal placeres.  Foto: Thomas Vilhelm, Scanpix

Seksten danske kommuner kappes til det sidste om at få den nye politiskole.

Herning, Sønderborg, Aalborg, Horsens og Haderslev er blandt bejlerne, og her i slutspurten er delegationer på charmeture til Christiansborg for at overbevise justitsminister Søren Pind (V) og Folketingets Retsudvalg om, at Vestdanmarks kommende politiskole skal ligge i lige netop deres by.

Hvilken kommune, der løber af med sejren og bliver hjemstavn for det nye uddannelsescenter for politibetjente, bliver afgjort inden sommerferien, fremgår det af et svar fra Søren Pind.

Lige nu arbejder Rigspolitiet og Bygningsstyrelsen på højtryk med at undersøge lokaliteterne i de 16 jyske kommuner og en enkelt fynsk, der har lagt billet ind på at få den nye politiskole til deres by. I midten af juni er Rigspolitiet færdige med analyserne og skal aflevere en anbefaling til justitsministeren. 

"Jeg forventer inden sommerferien at forelægge et antal optioner for placeringen af den nye politiskole for forligskredsen bag flerårsaftalen," skriver Søren Pind i et svar til Folketingets Retsudvalg.

Ny skole skal lette arbejdspres  

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen er glad for, at en afgørelse om placering af politiskolen er lige på trapperne. 

- Vi har for længe siden opfordret justitisministeren til at komme med forslag til placering af den nye politiskole. Der er et stort arbejdspres i politiet, og derfor handler det nu om beslutte hvor skolen skal ligge, så den kan bygges, og vi kan begynde at uddanne flere betjente, siger hun. 

Retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen har en klar forventning om, at afgørelsen træffes inden sommerferien.

- Det haster med at få en afgørelse, så den nye politiskole hurtigst muligt kan komme i gang med at uddanne flere betjente, siger han.

Skal optage elever i 2017

Ifølge planen skal den nye politiskole i det vestlige Danmark stå klar i 2018. Men Peter Kofod Poulsen så gerne, at processen speedes op, så de første politielever kan starte på den nye skole allerede i første kvartal 2017.

- Vores ambition er, at vi fremrykker de første optag på den nye politiskole til 2017, og derfor skal vi også afgøre, hvor den skal placeres i juni i år, siger han.

Haderslev tilbyder nedlagt sygehus 

Borgmester i Haderslev Hans Peter Geil (V) sørger for, at slipseknuden sidder upåklageligt, når han tropper op i Folketingets retsudvalg torsdag 19. maj. Her skal han sælge Haderslev som den ideelle placering for politiskolen, der efter planerne skal åbne i 2018.

- Vi synes jo, at vi opfylder alle kriterier for at få politiskolen til Haderslev. Og så har vi et nedlagt sygehus, som staten i forvejen ejer, som kunne bruges til at indrette det nye uddannelsescenter for politibetjente, siger Hans Peter Geil.

Aalborg skruer charmen på

Også Aalborgs borgmester Thomas Kastrup Larsen og rådmand Tina French Nielsen har foretræde for Retsudvalget den 19. maj. Ligesom de øvrige kommuner har man udarbejdet prospekter, der viser, hvilke grunde, bygninger, træningsfaciliteter og muligheder for at etablere køretekniske anlæg og skydebaner, der er.

- Men vi skal da have skruet charmen på, for der er hård konkurrence, siger Tina French Nielsen og fremhæver, at Aalborg har adskillige gode argumenter for at få politiskolen.

Borgmestrene er glade for, at afgørelsens time nærmer sig. Og både Tina French Nielsen og Hans Peter Geil forsikrer, at de ikke ligger i krig med hinanden om at få skolen.

Vi skuler ikke til hinanden

- Det er ikke sådan, at vi skuler til hinanden. Vi er i en god sund kappestrid. Men det bliver godt at få en afklaring. Det er et svært valg, og det kræver mod og mandshjerte at vælge mellem os. Men sådan er en kappestrid, siger Haderslev-borgmesteren.

På Christiansborg pointerer politikerne, at intet er afgjort endnu.

- Vi kigger meget på de politifaglige vurderinger, der kommer fra Rigspolitiet. Men vi vil også kigge på økonomien, og om man skal bygge nyt eller kan ombygge nogle eksisterende bygninger. Men vi vil læne os meget op af anbefalingen fra Rigspolitiet, siger Trine Bramsen. 

Retsordfører i DF, Peter Kofod Poulsen, fremhæver også, at partiet ikke har nogle favoritter på forhånd.

- Det er gode bud allesammen, og så ser vi, hvad Rigspolitiet anbefaler. Vores interesse er først og fremmest at komme i gang hurtigt og få uddannet flere betjente, siger han.

Disse kommuner lægger billet ind på ny politiskole
  • En politiskole i det vestlige Danmark er en del af aftalen om 'Et styrket politi. Et tryggere Danmark'. Den nye politiskole skal sammen med den nuværende skole i Brøndby uddanne og videreuddanne betjente.
  • Den nye politiskole skal imødekomme politiets behov for at få uddannet flere politibetjente og hjælpe med at øge aktiviteten i udkantsdanmark.
  • Følgende jyske kommuner vil gerne huse en ny politiskole: Viborg, Holstebro, Herning, Skive, Skanderborg, Sønderborg, Haderslev, Esbjerg, Fredericia, Horsens, Aalborg, Brønderslev, Farvskov, Silkeborg, Randers og Kolding. Derudover har Svendborg på Fyn lagt billet ind. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.