RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Jyske borgmestre forsvarer Ryanair: Hurra for det fri marked

En stribe venstre-borgmestre fra Jylland afviser, at der skulle være nogen grund til at fravælge Ryanair. De hylder i stedet det frie marked.
Ryanairs topchef Michael O'Leary er både kendt for provokerende udtalelser i medierne - og for at nægte ethvert samarbejde med faglige organisationer.
Ryanairs topchef Michael O'Leary er både kendt for provokerende udtalelser i medierne - og for at nægte ethvert samarbejde med faglige organisationer. Foto: Claus Fisker /Scanpix

Irske Ryanair er i unåde hos adskillige socialdemokratiske kommuner i hovedstadsområdet, fordi lavprisselskabet nægter at tegne dansk overenskomst for sine ansatte.

Men nu går en række jyske borgmestre til forsvar for det kontroversielle firma, skriver Berlingske.

I København har overborgmester Frank Jensen forbudt de 45.000 ansatte at flyve med Ryanair i embeds medfør, men sådan skal det ikke være i Vejen.

- Vi går ikke ind for at lave sådan nogle regler, selv om vi kunne, siger borgmester Egon Fræhr (V) til Berlingske.

Han ville ikke selv have det mindste problem med at flyve med Ryanair.

- Ryanair er et firma som alle andre. Vi hylder det frie marked, sådan er det, siger Egon Fræhr.

Ryanair er de største i Billund

I Billund Lufthavn er Ryanair den største kunde. De har opereret der siden 2006, og borgmester i Billund Ib Kristensen (V) tænker først og fremmest på arbejdspladserne.

- Jeg ser jo vækstmuligheder her. De konkrete arbejdsmarkedsforhold må parterne klare. Min personlige holdning er den, at hvis jeg skulle ud at flyve, så kunne det godt være Ryanair, jeg valgte at flyve med. Og det kunne også lige så godt være SAS, siger Ib Kristensen.

Lufthavnen har i alt omkring 800 egne medarbejdere og mindste lige så mange ansatte i de øvrige virksomheder i lufthavnen. Det er de omkringliggende kommuner, der har hovedparten af aktierne i lufthavnen, og Vejles Venstre-borgmester, Arne Sigtenbjerggaard, kunne heller ikke drømme om at blande sig i Ryanairs ansættelsesforhold.

Dermed er der en tydelig tendens til, at kommunernes forhold til Ryanair afhænger af partifarven.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.