Jyder er gavmilde - københavnere nærige

Søndag er det tid til Folkekirkens Nødhjælps årlige indsamling. Hvis indsamlingen forløber som sidste år, vil jyderne være mere gavmilde end københavnerne.
Kvinden, der her bidrager til sidste års indsamling, er lige sådan én, som Folkekirkens Nødhjælp kan li'. Hun er nemlig fra Midtjylland.
Kvinden, der her bidrager til sidste års indsamling, er lige sådan én, som Folkekirkens Nødhjælp kan li'. Hun er nemlig fra Midtjylland. Scanpix - arkivfoto

Det kan godt ske, at mange københavnere virker som om, de er store i slaget. Men i virkeligheden er de lidt nogle gniere - sammenlignet med jyderne.

I hvert fald er jyderne flinke til at putte penge i bøssen, når Folkekirkens Nødhjælp holder sin årlige indsamling, der skal støtte kampen mod sult og fattigdom i verdens fattigste lande.

Folkekirkens Nødhjælp har haft landsindsamling siden 1999, og hvert eneste år viser kommer der masser af penge ind, skriver organisationen i en pressemeddelelse. Sidste år blev der således indsamlet 13 millioner kroner.

Men hvor i landet er danskerne mest gavmilde? Ved sidste års indsamling var det midtjyderne:

I 2014 gav de 2.92 kroner i gennemsnit per indbygger. Det var en hel krone mere end københavnerne, som i gennemsnit hostede op med 1.90 kroner per indbygger.

Københavnere er sig selv nærmest

At københavnerne er de nærige i den sammenhæng, har Folkekirkens Nødhjælp bedt Flemming Møldrup, livsstilsekspert i DR1s 'Kender du typen', om at kommentere. Og han er ikke overrasket:

- En ting er, at københavnerne nok er udsat for flere godgørende indsamlinger end resten af Danmark. Noget andet er, at københavnerne ofte er sig selv nærmest. I hovedstaden bor mange i lejlighed, og mange af os kender ikke dem, der bor hverken oven på eller neden under, siger Flemming Møldrup.

Øboerne er også gavmilde

I Midtjylland ser det helt anderledes ud. Her er husene ikke kun fladere, her er fællesskabet også større, siger livsstilseksperten.

- Folk kender hinanden, og fællesskabet er mere udbredt. Mange ved sikkert flere dage i forvejen, at der er indsamling på søndag, og måske kender man endda flere, der skal ud at samle ind.

Ikke kun midtjyderne er gode til at få penge op ad lommen til velgørenhed. Også i de små øsamfund er de vilde med at hjælpe verdens fattigste. Her rangerer både Læsø, Fanø, Samsø og Ærø på top ti-listen over de kommuner, der sidste år gav flest penge per indbygger.Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.