Jurister til chefer: Stop med at køre os ned

Alt for mange jurister og økonomer bliver udkørt af arbejde. Derfor vil deres forbund Djøf have bekæmpelse af stress skrevet ind i kommende overenskomster.
For mange jurister i det offentlige bryder sammen på grund af stress. Nu vil forbundet Djøf bruge nye overenskomster til at skærpe kampen mod stress.
For mange jurister i det offentlige bryder sammen på grund af stress. Nu vil forbundet Djøf bruge nye overenskomster til at skærpe kampen mod stress. Mumpitz/Scanpix

Ansatte stresser for meget rundt i kommuner, regioner og staten. Det vil fagforbundet Djøf gerne gøre noget ved. Derfor vil forbundet blandt andet have oprettet et rejsehold i trivsel og arbejdsglæde.

Forslaget om et rejsehold er med på DJøf's ønskeseddel, når der snart skal forhandles overenskomster for over 600.000 ansatte i det offentlige.

”Vi prioriterer tiltag for at bekæmpe stress og andre problemer i det psykiske arbejdsmiljø højere, end vi har gjort ved tidligere forhandlinger om overenskomster,” fortæller Lars Qvistgaard, som er formand for Djøf’s Overenskomstforening.

Juristerne, økonomerne og de øvrige medlemmer af Djøf døjer med stress og jag, som det fremgår af artikler i Avisen.dk og Ugebrevet A4.

”Flere og flere medlemmer henvender sig til os med problemer, som handler om stress, mobning og dårligt samarbejde,” fortæller Lars Qvistgaard.

Giv os et rejsehold!

Hovedbestyrelsen i Djøf har lavet en liste med ønsker til forhandlinger om nye overenskomster. Forhandlingerne begynder for alvor i det nye år. Djøf har fire ønsker, som handler om at forbedre det psykiske miljø på arbejdspladserne.

Blandt ønskerne er:

  • Arbejdspladser får mulighed for at tilkalde et rejsehold i trivsel og arbejdsglæde.
  • På arbejdspladser med skår i samarbejdet kan der komme en mægler. Altså en person, som kan lægge konflikter død.

”Hvis vi via overenskomsterne kan få lederne til at prioritere det psykiske arbejdsmiljø højere, er meget vundet,” siger Lars Qvistgaard.

Ifølge ham har en undersøgelse vist, at hvis den øverste ledelse på en offentlig arbejdsplads har fokus på det psykiske arbejdsmiljø, forplanter det sig ud i alle led.

HK vil ikke betale med lønkroner

Fagforbundet HK Stat, som organiserer kontorfolk i staten, efterlyser ligesom Djøf en større indsats for et bedre psykisk klima i det offentlige. Men HK Stat har ikke planer om at bruge overenskomster som løftestang. Det forklarer Peter Raben, som er næstformand for HK Stat.

”Som udgangspunkt mener vi, at arbejdsmiljø - også det psykiske - handler om lovgivning og ikke skal reguleres via overenskomsterne. Vi skal ikke betale os til et bedre arbejdsmiljø via overenskomsten,” siger Peter Raben.

Med andre ord mener Peter Raben, at HK’erne ikke skal gå glip af for eksempel stigninger i lønnen for til gengæld at få mere fokus på arbejdsmiljøet.

Han efterlyser i stedet bedre ledelse i staten. Og han vil have afsat flere penge til Arbejdstilsynet på finansloven for næste år.

”Arbejdstilsynet skal blive bedre til både vejledning og kontrol især på det psykiske arbejdsmiljø og må derfor tilføres flere ressourcer,” siger Peter Raben.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.