Jurist i Forbrugerklagenævnet: Jeg kender ingen i Viborg

Lige nu overvejer 3.900 offentligt ansatte, om de ligesom deres arbejdsplads skal flytte til provinsen. En af dem er Kristina Agerbæk Riber, der endnu ikke ved, om hun siger farvel til København og hej til Viborg.
Kristina Agerbæk Riber er en af de statslige ansatte, der lige nu er i tvivl om, hvorvidt hun skal flytte væk fra København.  
Kristina Agerbæk Riber er en af de statslige ansatte, der lige nu er i tvivl om, hvorvidt hun skal flytte væk fra København.   Privat foto.

I løbet af det seneste år har de ansatte i Forbrugerklagenævnet knoklet benhårdt for at lande et nyt stort projekt.

Den sidste dag i september kunne 29-årige Kristina Agerbæk Riber, der er jurist i Forbrugerklagenævnet, sammen med sine kollegaer fejre, at projektet var kommet i mål.

Dagen efter mødtes kollegaerne igen. Men denne gang om en noget mere alvorlig dagsorden. Nu var anledning nemlig, at regeringen langt om længe havde løftet sløret for, hvilke styrelser der skulle rykke væk fra hovedstadsområdet.

Og hermed var det også kommet frem, at Forbrugerklagenævnet skal sende 40 ansatte til Viborg.

- Da vi fik nyheden blev jeg da lidt chokeret. På en eller anden måde var jeg ikke helt overasket, men på den anden side havde jeg faktisk regnet med, at vi var fredet. Det kom meget bag på mig, at man ville splitte en styrelse op, siger Kristina Agerbæk Riber til Avisen.dk.

Bange for, hvad der går tabt

Kristina Agerbæk Riber er ærgerlig over, at hendes arbejdsplads ikke kan bestå, som den er i dag. Men det er usandsynligt, da de fleste af hendes kollegaer nok ikke flytter med til Viborg.

- Det er fagligt frustrerende, hvis der går kompetencer og viden tabt. Men det kan jo ske, da det nok kun er ganske få, der tager med til Viborg, siger hun.

Og det er langt fra kun i Forbrugerklagenævnet, at de ansatte er skeptiske over for at flytte væk. De fleste statsansatte siger nemlig nej tak til at flytte væk fra hovedstaden.

Kun 3 procent af de offentlige ansatte vil flytte med til provinsen, viser en helt ny undersøgelse, som fagforbundet DJØF har lavet på baggrund af svar fra 558 berørte medarbejdere.

Kristina Agerbæk Riber er også en af de medarbejdere, der lige nu hælder mest til at takke nej til tilbudet om at rykke med til Viborg, fortæller hun.

Vil selv træffe beslutningen

Men selvom Kristina Agerbæk Riber regner med at blive i København, er hun, på grund af situationen, begyndt at se på om det kunne være en mulighed at flytte til Viborg.

- Min første reaktion var helt klart, at jeg ikke skulle til Viborg. Men nu hvor jeg har fået det hele lidt mere på afstand, er jeg ikke helt afvisende, men jeg hælder stadig klart til ikke at flytte med, fortæller hun.

For hende er det en proces at mærke efter, om hun er klar til at skifte sin københavnske hverdag ud med en tilværelse i det jyske.

- Lige nu går jeg og tygger på det. Hvis jeg skal flytte, er det vigtigt for mig, at det er min egen beslutning, og ikke en, der er pålagt mig, siger hun.

Kender ingen i Viborg

Det vil dog være noget af en omvæltning at flytte, da Kristina Agerbæk Riber ikke kender folk i Viborg.

Hun er derfor nervøs for, om hun skulle gå hen og blive en smule ensom, fortæller hun.

- Alle jeg kender bor enten i København eller i Odense. Lige nu er jeg rigtig glad for at være i København, og jeg har lige opbygget mig en tilværelse her, siger hun.

Desuden bor hun sammen med sin kæreste i København. Og det har også en stor betydning for hendes overvejelser, at han arbejder i København.

Naturen og billig bolig trækker

Men det ville da også have sine fordele at flytte til Jylland, mener Kristina Agerbæk Riber.

- Det positive ved Viborg er jo, at det er nemmere at finde en god bolig end i København. Og det vil da også være dejligt med flere naturområdet, da min kæreste cykler meget, siger hun.

Både Kristina Agerbæk Ribers fagforbund DJØF og hendes arbejdsplads har klædt hende godt på i forhold til information om udflytningen, fortæller hun.

Derfor er det lige nu kun hendes egen mavefornemmelse, der skal være på plads, før hun endeligt beslutter sig.

Og der er endnu lidt tid at tænke i. Regeringen har sat en tidsfrist på to år til at få statens store flytning på plads. Det fastslog Lars Løkke Rasmussen, da han fremlagde planerne for udflytningen af de statslige arbejdspladser.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.