Juncker: Alt tyder på græsk låneaftale i august

Aftalen med grækerne falder på plads i august, mener Jean-Claude Juncker, som håber det bliver før 20. august.
EU's kommissionsformand håber, at lånepakken til Grækenland er klar inden 20. august, og han tror, at det i hvert fald bliver i denne måned. Den græske premierminister Alexis Tsipras' regering har sagt, at man forventer den klar 18. august.
EU's kommissionsformand håber, at lånepakken til Grækenland er klar inden 20. august, og han tror, at det i hvert fald bliver i denne måned. Den græske premierminister Alexis Tsipras' regering har sagt, at man forventer den klar 18. august. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/AP

EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, venter en aftale om milliardlån til Grækenland klar inden udgangen af august.

- Alle de meldinger, jeg har modtaget, tyder på en aftale i løbet af denne måned, helst før 20. august, siger Jean-Claude Juncker i et interview med nyhedsbureauet AFP.

20. august er en kritisk dato. Den dag forfalder to græske regninger på i alt 3,2 milliarder euro til Den Europæiske Centralbank, ECB.

I september skal grækerne betale yderligere 1,5 milliarder euro til Den Internationale Valutafond, IMF.

Indtil videre har premierminister Alexis Tsipras - med store vanskeligheder - haft succes med at vinde parlamentets opbakning til upopulære reformer af blandt andet skattepolitik og pensionsvilkår.

Parlamentet stemte om og vedtog i slutningen af juli flere af disse reformer, der er et krav fra de internationale kreditorer til gengæld for lån på 86 milliarder euro.

I denne uge holder den græske finansminister møder med repræsentanter for Den Internationale Valutafond (IMF), Den Europæiske Centralbank (ECB), EU-Kommissionen og EU's redningsfond om låneprogrammet.

Grækenlands regering sagde tirsdag, at den venter en aftale klar 18. august.

Efter indledende knas i forløbet er der nu "tilfredsstillende" fremdrift i forhandlingerne, siger Juncker.

Han understreger, at et mislykket forsøg på at nå en aftale vil betyde, at "man skal arrangere en ny periode med overgangslån", som det var tilfældet i juli, da EU's redningsfond sikrede, at grækerne kunne betale sine kreditorer.

Lånepakken, der aktuelt forhandles om, vil blive den tredje til Grækenland siden 2010.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.