Julie Berthelsen: Jeg nægter at blive syg igen

Livet som sanger, vært og rollemodel har haft sine omkostninger. Her fortæller Julie Berthelsen til SØNDAG om at rammes af stress og være rigtig dårlig til at sige nej.
Sangerinden Julie Bertelsen blev kendt, da hun som 24-årig blev nummer 2 i talentshowet Popstars. Men kort tid efter meldte stressen sig.
Sangerinden Julie Bertelsen blev kendt, da hun som 24-årig blev nummer 2 i talentshowet Popstars. Men kort tid efter meldte stressen sig. Nikolai Linares / Scanpix arkiv

Redigeret af Webredaktionen, SØNDAG, Aller Media

Julie Berthelsen har altid ønsket at give sin familie førsteprioritet. Men som 24-årig blev hun ramt af stress og har siden været alt for tilbøjelig til at sige ja til alt for meget.

– Hvis nogen mener, at mit ansigt eller mit navn kan være med til at hjælpe andre, kan jeg da ikke sige nej. Ofte er det også kun så lidt, det kræver af mig, og forskellen, det kan gøre, at jeg stiller op, er måske stor. Men så kom ked-af-det-heden. Ud af det blå. Midt i al lykken, siger hun til SØNDAG og fortsætter:

– For hvor gør det ondt, når man opdager, at man kan finde på at tilsidesætte sig selv og sin familie for nogle andre eller for noget andet, når man nu vil, at familien skal være førsteprioritet.

Derfor spiser jeg lykkepiller. Pernille Højmark fortæller åbenhjertet til SØNDAG her

Ked af det og modløs

Julie Berthelsen vil nemlig for mange ting på én gang, og hun har altid lige haft mulighed for at presse en ekstra ting ind i kalenderen.

– Og ja, jeg er et givende menneske. Problemet var bare, at det ikke gav ’nok’ tilbage. Uden at det skal misforstås. Men i perioder var jeg træt og ked af det, og jeg vidste ikke hvorfor. Det helt tossede er, at det jo gik ud over dem derhjemme, dem, jeg holder allermest af. Jeg er ikke typen, der bliver sur og tvær. Jeg bliver ked af det og modløs, forklarer sangerinden og fortsætter:

– Men samtidig var det netop i sådan et øjeblik, hvor man er så dybt ked af, at den balance, der skulle være i ens liv, ikke er der, og at de mennesker, der skulle være nr. 1, ikke er det, det pludselig gik op for mig: Hør her, Julie, du bliver ikke et lykkeligere menneske af at give mere af dig selv, end du kan!

Charlotte Bircow er færdig med at skulle præstere. Læs hele interviewet på søndag.dk

Begyndt at sige nej

Derfor er Julie Berthelsen begyndt at sige nej oftere – og også med god samvittighed. Også selvom der stadig er en lille del af hende, der protesterer og gerne vil finde plads i den travle kalender.

- For den hårdhed, jeg har i mig, den dér nu-tager-du-dig-sammen-hårdhed, som er rigtig god at have i mange sammenhænge, kan også blive den, der gør, at jeg er hård ved mig selv også. Den har jeg måttet tage nogle kampe med for, at jeg selv kan forstå, at når jeg siger nej, så er det, fordi der er en helt oprigtig grund til det, og ikke fordi jeg er ond eller led eller doven. Der er en rigtig god grund til det – for mig, siger hun.

Sangerinden er blevet bedre til at tage stressen i opløbet, og så har hun lovet sig selv, at hun aldrig nogensinde bliver syg af det igen, forklarer hun til SØNDAG.

Meditation hjalp på stress. Læs SØNDAGs interview med Pernille Sams fra Liebhaverne her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.