Jul hos svigerfamilien: Sådan overlever du

Skal du holde juleaften hos svigerfamilien, er det en god idé at forberede sig på den særlige aften, især hvis det er første gang - få ekspertens råd lige her.
Jul hos svigerfamilien? Sådan kommer du igennem den. 
Jul hos svigerfamilien? Sådan kommer du igennem den.  FOTO: Scanpix

Den gode julestemning og glæden ved december måned vil ikke indfinde sig hos dig. Du skal nemlig fejre juledagene hos svigerfamilien, og du gruer for det.

For deres traditioner er ikke magen til dem, du er vokset op med, og nu har du svært ved at glæde dig. Men det behøver ikke blive så slemt, som du går rundt og frygter, fortæller Psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard og psykoterapeut Ann Dalum til Eurowoman.

Her er hendes fif til, hvordan du bedst overlever julen på fremmed grund:

Snak sammen om det

Er det første gang, du skal hjem til kærestens familie og fejre jul, skal du og din partner starte med en god snak. Tal om, hvordan I plejer at gøre det hver især, og hør så hvilke traditioner og tanker, din partners familie har om julen.

I skal forventningsafstemme, siger psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard. På den måde ved du på forhånd, at svigerfamilien ikke får and, men flæskesteg, og du kan bedre acceptere det.

Hvis I snakker sammen før juleaften, vil din kæreste også bedre kunne forstå, hvad du opgiver for at være sammen med partneres familie - og dermed bedre kunne støtte dig:

Graden af oplevet lykke - eller modsat, skuffelse - afhænger rigtig meget af forholdet mellem det, du oplever, og det, du havde forventet, der skulle ske. Så det er rigtig vigtig i forhold til din kæreste, at du lukker ham ind i dine ønsker og forventninger til juleaften, siger Astrid Dalum og tilføjer, at det vil få den effekt, at din kæreste kan sætte sig ind i, hvilke kompromisser, du indgår ved at holde jul med ham, siger hun til Eurowoman.

Du må bide i det sure æble

Når du vælger at tage med hjem til svigerfamilien, kan du ikke få det på din måde. I et parforhold giver man og tager man ind imellem, og det skal du være klar over, når du fejrer jul på fremmed grund.

Men du må godt ytre et ønske eller to, siger psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard:

Du kan ikke tillade dig at stille krav, men du har jo ret til at give udtryk for dine behov. Personligt ville jeg selv være ligeglad med, hvad der blev serveret, men for nogen betyder det enormt meget, siger hun til Eurowoman.

Kom godt fra start

Begge eksperter er enige om, at det er godt at komme fint fra start på selve juleaften. Overvej derfor, hvordan du vil optræde og opføre dig undervejs.

Har du en værtindegave med? Hjælper du til i køkkenet? Sørger du for at underholde børnene, eller hvor kan du hjælpe til?

Sørg for at din tilstedeværelse bidrager til den gode stemning, og hjælp dig selv til en god aften ved at tage JA-brillerne på.

Og gør familien så ting, du slet ikke forstår, jamen så tag det ind. Bliv klogere og fortæl dig selv, at det er en hyggelig anderledes aften ... også selvom din svigerfamilie først åbner gaver klokken 03 om natten, synger alle sange og alle vers og får kold rødkål.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.