Juhu, det er vinterferie: Derfor får vi fri

Det er hverken på grund af kartoflerne eller en religiøs højtid, at vi holder vinterferie. Læs her hvorfor:
Så er der dømt en uges frihed og hygge for landets skolebørn og sikkert også mange voksne. Men vinterferien har faktisk ikke mange år på bagen.
Så er der dømt en uges frihed og hygge for landets skolebørn og sikkert også mange voksne. Men vinterferien har faktisk ikke mange år på bagen. Scanpix - arkivfoto

'Ferie, ferie, ferie. Slap nu af, du har fri, og syng en glad melodi ...'

Den lille glade sang kender vi. Men hvorfor er det, at vi holder vinterferie?

Tab dig i vinterferien. Læs hvordan på femina.dk

Mange kender nok historien om efterårsferien, som tager sit udspring helt tilbage i starten af det 20. århundrede. Hen på efteråret var kartoflerne klar til at blive gravet op, og med ferien, som oprindelig blev kaldt kartoffelferien, kunne kartoffelavlernes børn hjælpe til med høsten.

Historien om vinterferien er helt anderledes og har meget færre år på bagen, fortæller skolehistoriker Keld Grinder Hansen til uvm.dk.

Rejselystne danskere
Ferien eksisterede faktisk slet ikke før end i 1970’erne, for da bredte en vintertrend sig. Flere danskere drog med ski i tagboksen mod de stejle fjelde i nord og til de snedækkede alpetinder i syd.

– Beslutningen om ferien var en praktisk reaktion på virkeligheden. Forældrene begyndte at tage børnene ud af skolen for at komme af sted, og så mente man, det var smartere at samle det i én uge, siger Keld Grinder Hansen.

Tjek om mormors hjem er børnesikkert. Læs mere på mama.dk

Men danskernes nye lyst til at rejse på skiferie var ikke den eneste grund til, at en vinterferie blev efterspurgt. Efter julens hjemlige hygge var der nemlig tale om en lang og mørk tid uden en eneste ferie. Faktisk var der ikke ferie, fra børnene begyndte i skole efter juleferien og indtil påsken faldt, nemlig den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn.

Lang tid undervejs
På trods af det stigende behov for en vinterferie blev ferien ikke landsdækkende over en enkelt nat.

– Men det var først i anden halvdel af 80’erne, at flertallet af kommuner kom med på vinterferien. Der var faktisk kommuner, hvor de først fik indført ferien i begyndelsen af 90’erne, siger Keld Grinder Hansen.

Med vinterferiens korte historie in mente er det ikke overraskende, at mange forældre – og ikke mindst bedsteforældre – slet ikke kan mindes at have haft vinterferie i deres skoletid. Men de ældre generationer har ikke gået mere i skole end nutiden skolebørn.

– Vinterferien er faktisk bare nogle spredte fridage, som man har samlet i én uge, siger Keld Grinder Hansen.

Marie Tromborg, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.