Josefines sidste nødråb: Jeg er her ikke om en måned

22-årige Josefine Fristed forsøgte i flere uger at råbe Region Hovedstaden op. Bulimi havde overtaget hendes liv. Den 18. februar døde hun.
Siden 9. klasse havde Josefine Fristed lidt af bulimi og i de sidste måneder af hendes liv, havde sygdommen fuldstændig overtaget styringen af hendes liv. Men trods den unge kvindes nødråb, fik hun ikke den hjælp, hun behøvede. 18. februar tog hun sit eget liv.
Siden 9. klasse havde Josefine Fristed lidt af bulimi og i de sidste måneder af hendes liv, havde sygdommen fuldstændig overtaget styringen af hendes liv. Men trods den unge kvindes nødråb, fik hun ikke den hjælp, hun behøvede. 18. februar tog hun sit eget liv. Morten Dueholm, Scanpix arkiv.

I fem uger forsøgte 22-årige Josefine Fristed forgæves at råbe Region Hovedstaden op.

Siden 9. klasse havde hun lidt at spiseforstyrrelsen bulimi og i de sidste måneder af hendes liv, havde sygdommen fuldstændig overtaget styringen af hendes liv.
Men trods den unge kvindes nødråb, fik hun ikke den hjælp, hun behøvede. 18. februar tog hun sit eget liv.

- Regionen tog slet ikke Josefines situation alvorligt på noget plan. De tog ikke hendes spiseforstyrrelse alvorligt. De tog ikke hendes ord alvorligt, da hun sagde, at hun ville hoppe ud foran et tog, siger Josefines mor Helle Fristed til Ekstra Bladet.

I dag står hun sammen med Josefines søster Pernille Fristed frem i Ekstra Bladet og fortæller hele historien om Josefines sygdom, om hvordan hun i ugevis forsøgte at råbe Region Hovedstaden op og hvordan Josefine til sidst tog sit eget liv.

Fem uger før Josefines død hastede Helle Fristed sin datter på Psykiatrisk Skadestue på Hillerød Hospital. Josefine havde kort forinden fortalt sin mor, at hun havde skrevet afskedsbreve til venner og familie, fordi hun havde planlagt at tage sit eget liv.

- På psykiatrisk skadestue gjorde jeg det helt klart, at jeg ønskede, at min datter skulle tvangsindlægges, fordi jeg var bange for, at hun ville skade sig selv, fortæller Helle Fristed til Ekstra Bladet.

Men Josefine ville ikke indlægges og selvom hun udviste flere faresignaler, vurderede lægen på Psykiatrisk Skadestue at hendes selvmordsrisiko for nuværende ikke var øget. Josefine blev sendt hjem.

Josefine Fristeds ønske var at blive henvist til behandling på det specialiserede privathospital Kildehøj. Her havde man fire år forinden haft stor succes med at behandle hende.

Men det kunne ikke lade sig gøre. I stedet tilbød regionen hende en samtale på Psykiatrisk Center Stolpegård om cirka fire uger.

Da Josefine skrev til Stolpegården, at hun ikke ville være i live om fire uger, fik hun det svar, at regionen med sit tilbud havde levet op til den gældende tidsfrist.
Under et døgn efter, at Josefine Fristed modtog den mail, tog hun sit eget liv. I sit afskedsbrev retter hun en skarp kritik af regionen.

Hos Region Hovedstaden er man i gang med at undersøge, om der er sket fejl i behandlingen af Josefine og derfor vil Peter Treufeldt, vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri, ikke udtale sig om den konkrete sag.

- Det er vigtigt for mig at sige, at vi er dybt berørte af denne tragedie. Men så må jeg også sige, at jeg ikke kan udtale mig om den konkrete sag, fordi vi er i fuld gang med at lave en dybdegående analyse af hele forløbet for at se, om der er sket fejl og om der er noget, vi kan lære af, siger han til Ekstra Bladet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.