Jordemor bekymret over nye sparekrav: Fødende rammes igen

Barselshotellet tilknyttet Rigshospitalet spares nu væk - men det kan blive dyrt i sidste ende, advarer jordemor.
Foto: Scanpix

Førstegangsfødende på Rigshospitalet får ikke længere mulighed for at blive indlogeret på Barselshotellet i Alderodsgade, hvor de indtil nu har kunnet få hjælp og vejledning til blandt andet amning.

Som resultat af Region Hovedstadens budgetaftale for 2017 skal barselshotellet nemlig lukke, skriver politiken.dk.

Det er endnu ikke klart, hvilke tilbud nybagte forældre så vil få, og lukningen kan da også få konsekvenser, lyder det fra jordemoder og ammevejleder på barselshotellet Birgitte Hyldebrandt.

Ifølge hende er jordemødrene på fødegangen nemlig så pressede, at de ikke har tid til at hjælpe amningen godt i gang.

- Man har nedprioriteret barselsområdet i mange år og risikerer nu at forringe yderligere, så et eller andet sted er det på tide at gå op i helikopterplan og beslutte, hvad det er, vi vil have, at vores sundhedsvæsen skal kunne, siger hun til politiken.dk.

Birgitte Hyldebrandt frygter også, at lukningen af barselshotellet kan komme til at koste ekstra i sidste ende.

- I sidste ende kan det komme til at koste flere penge, fordi det bliver nødvendigt med efterfødselssamtaler, ammekonsultationer, genindlæggelse eller ambulante hjemmebesøg. Det vil vi jordemødre selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at undgå, men jeg er bekymret for, at det sker, siger hun til politiken.dk.

Meddelelsen om lukningen kommer efter et ekstraordinært boom i fødsler hen over sommeren. Et boom der også tvang de i forvejen pressede jordmødre til at løbe endnu stærkere.

- En af mine kolleger oplevede den anden dag, hvordan hun, imens at hun assisterede en fødende kvinde, også lige skulle besvare 18 telefonopkald fra andre gravide i løbet af bare en enkelt time.  Det er virkelig frustrerende at stå i sådan en situation og det gør at vores stressniveau og arbejdsbelastning bliver markant øget. Det kan vi virkelig mærke, men vi prøver så godt vi kan at skjule over for de fødende, at vi har det sådan, fortalte jordemoder Pia Larsson i sidste måned til Avisen.dk.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.