Jordemødre jubler over finanslov: Vi er rigtig, rigtig glade

De danske jordemødre er meget tilfredse. Den netop vedtagne finanslov giver dem nemlig 50 millioner kroner ekstra hvert år.
De danske jordemødre får i den nye finanslov tilført 50 millioner kroner ekstra hvert år. Det er noget, der bringer glæde hos Jordemødreforeningen.
De danske jordemødre får i den nye finanslov tilført 50 millioner kroner ekstra hvert år. Det er noget, der bringer glæde hos Jordemødreforeningen. Foto: Morten Stricker, Scanpix

Der er grund til glæde på de danske fødegange.

Den nye finanslov tilfører nemlig 50 millioner kroner årligt til jordemødrene.

- Vi er rigtig, rigtig glade. Det er noget, der betyder noget for de ansatte ude på fødegangene, siger formanden for Jordemoderforeningen, Lillian Bondo til Avisen.dk.

Den seneste tid er det kommet frem, hvordan der bliver løbet rigtig stærkt på de danske fødegange. Så hurtigt, at flere jordemødre har været ude og råbe vagt i gevær.

Kan forhindre pressede ansatte og nedskæringer

Bare i dag meldte Hvidovre Hospital, at man på grund af mangel på ressource har måtte stoppe fødselsforberedelse og hjemmebesøg.

Og netop nedskæringer som disse håber Lillian Bonde nu kan undgås.

- Det her er en mærkbar indsats i forhold til at hjælpe på de mest udsatte afdelinger. Det vil kunne bruges på at løfte kvaliteten og sikkerheden på fødeafdelingerne, siger Lillian Bondo.

Hun mener, at de 50 millioner kan være afgørende for, om jordemødrene går hjem med god eller dårlig samvittighed.

For på mange af de store afdelinger har de haft rigtig travlt. Og det kan man klare en gang eller to. Men det er ikke holdbart, hvis det bliver hverdag.

- De ekstra midler betyder, at mine kolleger oftere kan give den kvalitet, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, siger Lillian Bondo.

Der har nemlig været et enormt pres på jordemødrene, som ifølge formanden har forsøgt det næsten umulige - at få det hele til at gå op.

Pengene må ikke smøres tyndt

Næste skridt er ifølge formanden at sørge for, at pengene bliver fordelt på en ordentlig måde.

- Nu må vi være sikre på, at pengene ikke bliver smurt tyndt ud. Det er jo et mindre beløb end oprindelig lovet, siger Lillian Bondo.

Derfor bliver det nødvendigt, at midlerne skal fordeles til de steder, der har mest brug for dem.

Der er nemlig afdelinger, som er langt pressede end andre. Og de skal ifølge formanden stå først i køen til de nye midler.

Få her et hurtigt overblik over finansloven.

Jordemødrene på finansloven
  • Regeringen har i dag indgået en aftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om finansloven for 2016.
  • I aftalen er 50 millioner kroner blevet øremærket til årligt at løfte fødeafdelingerne.
  • I 2016 og 2017 får fødeafdelingerne tildelt pengene gennem regionerne, som skal dokumentere, at midlerne bliver brugt på fødeafdelingerne.
  • Fra 2018 overføres pengene permanent via bloktilskudet til regionerne.
  • Det betyder, at regionerne selv kan bestemme, hvad de skal gå til.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.