Jordemødre i nødråb på sociale medier: "Man går grædende hjem"

50 jordemødre forsøger med en film om deres travle hverdag at råbe politikerne op.
"Man skal meget ofte undskylde og beklage over for parrene. Man er ked af det på de fødendes vegne over, at vi ikke kan give den gode behandling, som vi ellers er uddannet til," siger jordemoder Stina Kruse Skov.
"Man skal meget ofte undskylde og beklage over for parrene. Man er ked af det på de fødendes vegne over, at vi ikke kan give den gode behandling, som vi ellers er uddannet til," siger jordemoder Stina Kruse Skov. Foto: Privat

Det står grelt til rundt om på landets fødeafdelinger.

Det mener flere af landets jordemødre, der i et forsøg på at råbe politikerne op, har lavet en næsten 16 minutter lang film, der giver seeren mulighed for at tilbringe en dag i jordemødrenes sko. Den er lagt på YouTube og delt i diverse fora på de sociale medier.

50 jordemødre fra hele Danmark fortæller i filmen om virkeligheden på fødegangene. Videoklippene er optaget over 12 dage i oktober 2015 og er en direkte reaktion på, at regeringen i sit nyligt fremlagte finanslovsforslag har fjernet de 260 millioner kroner, som den tidligere regering ellers havde afsat til landets fødeafdelinger over de næste fire år.

- Sidste år var det som om, at det lykkedes os at få politikerne til at forstå, at vi arbejder under nogle vilkår, som er helt forfærdelige, både for jordemødrene og de fødende, så derfor blev der bevilget midler til fødegangene. De er nu blevet taget fra os igen, men hverdagen er jo ikke blevet mindre travl, siger Stina Kruse Skov til Avisen.dk. Hun er talskvinden for og jordemoderen bag en aktionsgruppe med mere end 1500 jordemødre, som hedder ’Nu kan det fandengalemig være nok’.

Det er Stina Kruse Skovs hverdag som jordemoder på Nordsjællands Hospital i Hillerød, der har fået hende til at tage initiativ til gruppen og filmen.

- Man skal meget ofte undskylde og beklage over for parrene. Man er ked af det på de fødendes vegne over, at vi ikke kan give den gode behandling, som vi ellers er uddannet til. Man går frustreret hjem, fordi man kommer til at begå nogle indgreb i fødslerne, som nogle gange kunne have været unødvendige, hvis man ikke havde haft så travlt. Det er svært at skulle forklare de fødende. Man går grædende hjem med en klump i maven, fuldstændig drænet for energi, fortæller hun.

Travlhed kan få fatale konsekvenser

I filmen fortæller 50 jordemødre om, hvordan de vagter, de netop har overstået, har været.

- Der var virkelig travlt, da jeg mødte ind i morges, og på gangen kunne man høre en fødende, der havde virkelig ondt. Ingen havde tid til at se til hende de sidste fire timer. Hun havde pressetrang, og var næsten klar til at føde. Jeg tænkte, at det var et rent held, at der var god hjertelyd og barnet havde det godt, fortæller en jordemoder blandt andet.

Og hun er ikke den eneste, der frygter, at travlheden på fødegangen kan få alvorlige konsekvenser.

- Har nu overstået 22 timers arbejde non-stop. På grund af travlhed blev et barn ikke vejet og taget blodsukker som det skulle efter to timer. Der gik tre en halv time, og heldigvis var blodsukkeret normalt. Det kunne have været fatalt for det barn, hvis blodsukkeret ikke var normalt, lyder det fra en anden.

Overvejer at forlade faget

Stina Kruse Skov har været jordemoder i tre et halvt år. Hun er på barsel p.t. og går med overvejeler om helt at droppe faget.

- Jeg føler, at mit jordemoderliv er på spil. Jeg er ikke sikker på, at jeg kan vende tilbage til faget, hvis det fortsætter med denne kurs. Jeg oplever, at mange kolleger har det på samme måde. Mange har kun været uddannet i to til fem år, og forlader så faget, fordi de ikke kan mere, siger hun.

Hun er ikke i tvivl om, hvad der skal til, hvis forholdene på landets fødegange igen skal blive gode.

- Der skal flere hænder og flere fødestuer til, siger hun og efterlyser samtidig, at man tænker mere over, hvilke tiltag man beslutter at søsætte uden at lade ekstra penge følge med. Blandt andet er der i dag langt flere fødende, der skal sættes i gang, end der var for fem år siden.

Filmen 'I jordmødrenes sko' er i skrivende stund set af godt 14.000 gange. Du kan se filmen her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.