Jordemoder på Riget: Det tager lang tid at komme helt ovenpå igen

Der var alt, alt for travlt på Rigshospitalets fødegang. Det siger jordemoder Olivia Svane-Christiansen, som dog mener, at det nu går fremad.
- Vi arbejder med mennesker, der har ondt, og er angste, og det er aldrig endnu en dag på kontoret. Når der så ikke er tid til at bearbejde de oplevelser, man kommer ud fra er det meget svært at mønstre det psykiske overskud, der skal til, siger Olivia Svane-Christensen
- Vi arbejder med mennesker, der har ondt, og er angste, og det er aldrig endnu en dag på kontoret. Når der så ikke er tid til at bearbejde de oplevelser, man kommer ud fra er det meget svært at mønstre det psykiske overskud, der skal til, siger Olivia Svane-Christensen Foto: Privat

Der er lys forude, både for jordemødrene og de fødende. Det mener Olivia Svane-Christiansen, der er jordemoder og tillidsrepræsentant på fødeafdelingen på Rigshospitalet, der 1. marts i år fik en rød smiley for arbejdsmiljøet.

- Hvis man møder jordemødre, der ikke helt har det psykiske overskud, så er det, fordi vi er trætte endnu, siger Olivia Svane-Christiansen.

Den røde smiley fra Arbejdstilsynet blev givet til fødemodtagelsen og fødegangen. Det kom ikke som en overraskelse for Olivia Svane-Christiansen.

- Der var for travlt. Det havde vi vidst og råbt op om længe, siger hun.

Inden 1. august i år skal Rigshospitalet indberette til Arbejdstilsynet, hvordan problemerne skal løses, men ifølge Olivia Svane-Christiansen er der allerede sket positive fremskridt siden årsskiftet.

- Jeg ser en bedring. Vi er ikke helt i mål. Og det tager lang tid at komme helt ovenpå igen, når man ikke har kunnet restituere psykisk så længe, siger Olivia Svane-Christiansen. 

Hun mener, det især har hjulpet, at der sidste år blev afsat 50 millioner kroner på Finansloven til fødeafdelingerne.

Olivia Svane-Christiansen glæder sig over, at sosu-assistenterne er kommet tilbage på afdelingen, og der er blevet ansat flere jordemødre.

Droppede spisning og toiletbesøg

En aktindsigt, som Avisen.dk har fået fra Arbejdstilsynet, viser, at der i 2014 skete 39 utilsigtede hændelser, fordi jordemødre på Rigshospitalet havde alt for travlt – og fra januar til november sidste år skete der 16 fejl.

Olivia Svane-Christiansen har været på Riget som jordemoder i fire år, og hun husker især 2014 som et dårligt år.

- 2014 var helt vildt, fordi man havde aftalt, at vi skulle have 600 færre fødsler på Riget, og der derfor blev afskediget halvdelen af sosu-assistenterne og en jordemoder per vagt. Men antallet af fødsler kom ikke ned. Det passede slet ikke sammen, siger Olivia Svane-Christiansen.

Jordemødrene droppede ting som pauser, spisning og toiletbesøg for at følge med. Ofte vidste de allerede, før de mødte, at det havde været svært at sørge for, at der var nok på vagten.

- Vi arbejder med mennesker, der har ondt og er angste, og det er aldrig 'bare endnu en dag på kontoret'. Når der så ikke er tid til at bearbejde de oplevelser, man kommer ud for, er det meget svært at mønstre det psykiske overskud, der skal til, fastslår hun.

10 fødsler og ni jordemødre

Jobbet som jordemoder er grundlæggende psykisk meget belastende arbejde, men når der bliver for travlt, er det en stor byrde oveni.

- Det er med til at tære på en psykisk, at hvis vi laver fejl, så er det ikke noget med, at vi har trykt forkert sidehoved på 2000 ark papir. Det kan have fatale konsekvenser, for sådan er det at arbejde med mennesker, siger hun.

Hvordan problemerne skal løses, skal Rigshospitalet som nævnt indberette til Arbejdstilsynet inden 1. august i år. Olivia Svane-Christiansen siger, at den øgede bemanding har hjulpet, men der stadig er noget tilbage.

- Der er stadig det basisproblem, når der er 10 fødsler og ni jordemødre. Men det er bedre, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.