Jordemoder om lille Emmas død: Travlheden kan være farlig

Det er desværre ikke et særsyn, at kvinder, som skal have deres fødsel sat i gang, må vente i dagevis på, at der bliver tid til dem, fortæller en jordemoder. Og det er aldrig uden risiko at vente.
"Der er for få hænder. Det betyder, at vi ikke kan leve op til sundhedsstyrelsens anbefalinger. Man kan blive ked af det og stresset over at føle, at man ikke gør det godt nok," fortæller jordemoder Diana Vinther.
"Der er for få hænder. Det betyder, at vi ikke kan leve op til sundhedsstyrelsens anbefalinger. Man kan blive ked af det og stresset over at føle, at man ikke gør det godt nok," fortæller jordemoder Diana Vinther. Privatfoto

Avisen.dk kan i dag fortælle den tragiske historie om Louise, som mistede sin datter, mens hun ventede på, at der blev plads til hende på den travle fødegang.

Jordemoderen Diana Vinther mener, at travlheden på fødegangene er gået så vidt, at det går ud over sikkerheden.

- Det er skrækkeligt og dybt tragisk, at høre Louises historie. Det gør ondt helt ind i hjertet. Det sker desværre oftere og oftere, at vi må sende kvinder hjem eller sætte fødslen på pause, siger Diana Vinther, som er en af kræfterne bag Facebooksiden Jordemødre for livet.

Fødsler kan blive sat i gang af mange forskellige årsager, forklarer hun. Men det er grundlæggende fordi, der er en eller anden risiko for moren eller barnet. Så når man vurderer, at en fødsel skal sættes i gang, er det ikke acceptabelt, at travlhed betyder, at kvinderne må vente i dagevis, mener Diana Vinther.

- Det har man det bare ikke særlig godt med som jordemoder. Jeg ved jo, at der er en grund til, at de her kvinder skal sættes i gang. Så krydser man fingre for, at det går ok med at vente, men vi kan reelt aldrig vide det, siger hun.

Fandengaleme

På Facebooksiden Jordemødre for livet kan kvinder dele både gode og dårlige fødselshistorie, og samtidig forsøger de at råbe politikerne op.

- Vi havde en hemmelig gruppe, der hedder ”Nu kan det fandengaleme være nok”, hvor nærmest alle landets jordemødre er med. Og så opstod ideen til Jordemødre for livet ud af det, fortæller Diana Vinther.

Hun mener ikke, at vilkårene på fødestuerne er i orden.

- Der er for få hænder. Det betyder, at vi ikke kan leve op til sundhedsstyrelsens anbefalinger. Man kan blive ked af det og stresset over at føle, at man ikke gør det godt nok.

Otte i kø

Regeringen har i sit forslag til finansloven fjernet de 75 millioner kroner, som ellers var øremærket til at forbedre forholdene på landets fødegange.

- Det var som et slag i maven, da jeg hørte det. Jeg fik det fysisk rigtig dårligt, fortæller Diana Vinther.

Derfor gør hun alt, hvad hun kan, for at sætte fokus på fødegangene.

- Det er vores fremtid, vi taler om. Det er et meget svært område at spare på, siger hun.

For nylig hørte hun fra en gravid, som var midt i en igangsættelse og fik at vide, at hun var klar til at komme på fødegangen. Men der lå otte kvinder i kø foran hende.

- Der dukker desværre flere og flere historier som Louise op. Vi beder ikke om kaviar til de fødende eller guldhåndtag på dørene. Vi vil bare gerne gøre et ordentligt stykke arbejde, som man kan stå inde for. At man ikke skal gå på arbejde og tænke på, om det nu også går godt, og ingen mister livet, siger Diana Vinther.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.