Johnny Larsen får pension: Om fem uger vil jeg nok kunne sove igen

Efter fem års kamp er det slut. Den tidligere blogger Johnny Larsen fik i går at vide, at han kan få seniorførtidspension.
- Det er afmagten, overvågningen og mistroen, der har gjort det. Oplevelsen af at al myndighed er taget fra en. Det gør de fleste af os vanvittige, siger Johnny Larsen om de fem års sagsbehandling, før han fik pension.
- Det er afmagten, overvågningen og mistroen, der har gjort det. Oplevelsen af at al myndighed er taget fra en. Det gør de fleste af os vanvittige, siger Johnny Larsen om de fem års sagsbehandling, før han fik pension. Trine Nørskov

I år er det fem år siden, Johnny Larsen blev sygemeldt med kronisk depression og lungesygdommen KOL.

Siden fik han også prostatakræft - og blev kendt for at blogge om sin kamp med systemet for at få sin sygdom anerkendt.

I går sket det. Den nu 63-årige Johnny Larsen blev ringet op og fik at vide, at han bliver tilkendt seniorførtidspension.

- Jeg prøver at fordøje det endnu. Jeg er glad for det. Men jeg vil også sige, at det kunne kommunen havde ordnet for tre-fire år siden. Det er uanstændig opførsel, og det har skadet mit helbred, siger Johnny Larsen.

Han er uddannet journalist og har arbejdet mange år som havnearbejder og i postvæsenet. Han skrev i næsten to år den meget læste blog Rapport fra en syg stodder, der især handlede om hans egen sygedagpengesag.

Mistede sygedagpenge, da han havde kræft

Han har en kæreste og en søn på otte år og håber, at han nu kan få mere overskud til dem. Siden han blev sygemeldt har han ikke kunnet sove ordentligt om natten.

- Sagen har kørt rundt i hovedet på mig. Hvad jeg skulle svare på brevene til kommunen? Hvad der skulle blive af vores økonomi? Sådan er det endnu. Men de siger, at om fire-fem uger vil jeg nok kunne sove igen. Så har min krop også forstået, at det er slut, siger Johnny Larsen.

Han begyndte på sygedagpenge, som han mistede retten til samme dag, han blev opereret for prostatakræft.

Så mistede han halvdelen af sin kontanthjælp, da der blev indført forsørgelsespligt for samlevende, og hans kæreste havde arbejde.

Det sidst er han kommet i et såkaldt ressourceforløb, hvor det på to år skulle afklares, om han på sigt kunne klare et fleksjob to timer om ugen.

Seniorførtidspension fortalte ingen ham om, selvom han kunne have fået det for et år siden.

- De seneste fem år har suget alt livsmod og tro på overlevelse ud af mig. Det er umenneskeligt, siger han.

Det er afmagten der er værst

Selvom det på papiret bare kan ligne en lang række mødeindkaldelser, lægetjek og indkaldelser til arbejdsprøvninger, mener Johnny Larsen, at det handler om meget mere:

Den daglige overvejelse om det, man gør, kan skade ens sag. At man ikke kan tage på hverken ferie eller bare weekendtur, fordi man er sygemeldt. At selv når han selv har prøvet at tage ansvar og finde løsninger, er de blevet afvist.

- Det er afmagten, overvågningen og mistroen, der har gjort det. Oplevelsen af at al myndighed er taget fra en. Det gør de fleste af os vanvittige, siger han.

Ogås hans blog  bragte ham problemer. Han endte med at debattere behandlingen af syge og arbejdsløse med Liberal Alliances Joachim B. Olsen på TV2 og blive inviteret til møde med beskæftigelsesministeren.

Til gengæld trak kommunen hans sag om førtidspension i langdrag med direkte henvisning til, at når han kunne debattere, var han også i stand til at arbejde.

- Det stoppede først Avisen.dk og TV2 skrev om det. Men det gælder jo kun for mig. Hvad med alle andre, som pressen ikke har interesse i? spørger han.

Seniorførtidspension kan man få, hvis man har betalt ATP i over 25 år, er tilknyttet arbejdsmarkedet og har under fem år tilbage til folkepensionsalderen.

- Min psykiater har skrevet flere gange, at jeg aldrig kommer i arbejde igen, og de skader mig ved at fortsætte sagen. Denne gang skrev han det igen, fire-fem gange på det samme stykke papir. Og at det kommunen har udsat mig for, har gjort uoprettelig skade på mit helbred, siger Johnny Larsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.