John Kerry beskylder Islamisk Stat for at begå folkedrab

Islamisk Stat begår folkedrab på yazidier, kristne, shiamuslimer og andre, siger USA's udenrigsminister.
Yazidi-flygtningen Salma Bakir, der er ni år, er blandt de flygtninge, som er kommet til Europa på flugt fra Islamisk Stat, som ifølge en ny amerikansk rapport begår folkedrab.
Yazidi-flygtningen Salma Bakir, der er ni år, er blandt de flygtninge, som er kommet til Europa på flugt fra Islamisk Stat, som ifølge en ny amerikansk rapport begår folkedrab. Foto: Muhammed Muheisen/AP

USA fordømmer Islamisk Stat for at begå folkedrab på kristne, shiamuslimer og yazidierne i Irak og Syrien.

I det amerikanske udenrigsministeriums årlige rapport om religionsfrihed forskellige steder i verden er der ikke mindst fokus på Islamisk Stat.

- Gruppen fortsætter en brutal strategi, som udenrigsminister John Kerry kalder "folkedrab" på yazidier, kristne, shiamuslimer og andre sårbare grupper i det territorium, som den kontrollerer, skriver udenrigsministeriet i rapporten, som omfatter beskrivelser af forhold i over 200 lande i 2015.

Kerry og FN-eksperter har tidligere anvendt ordet "folkedrab" om de forbrydelser, som Islamisk Stat har begået i Irak og Syrien.

Et FN-panel, som undersøger situationen i Syrien, fremlagde i juni den første FN-rapport, der specifikt handler om Islamisk Stats overgreb mod yazidierne - en minoritetsgruppe, som lever i Irak og flere andre land i Mellemøsten, og som har deres egen religion.

- Dette folkedrab har foregået et stykke tid, og det foregår fortsat, sagde Paulo Pinheiro, som leder FN's undersøgelseskommission for Syrien, COI.

I rapporten beskrives slavemarkeder, hvor yazidikvinder og piger bliver solgt til mænd fra IS.

I det seneste år skal Islamisk Stat have holdt slaveauktioner på internettet med billeder af kvinder og piger med yazidi baggrund, som sælges som sexslaver. I FN-rapporten blev det antaget, at omkring 3200 yazidikvinder og børn fortsat holdes som fanger.

Mange yazidier blev dræbt under massakrer begået af Islamisk stat i Irak i 2014, og mange drenge fra denne befolkningsgruppe er blevet indoktrineret til at føre krig for IS.

Det amerikanske Holocaust Mindemuseum har i en tidligere rapport, som blev overdraget til FN, dokumenteret, at Islamisk Stat begik folkedrab på Iraks mindretal af yazidier i den nordlige del af landet.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.