Johanne Schmidt til Mette F. om dagpenge: Drop din dumstædighed

Johanne Schmidt-Nielsen vil have den socialdemokratiske leder til at træde i karakter, så partierne i fællesskab kan få skabt et robust og retfærdigt dagpengesystem.
"Hvis nu partierne står ved deres ord, og den nye socialdemokratiske formand træder i karakter, har vi mulighed for at skabe et robust og retfærdigt dagpengesystem," siger Johanne Schmidt-Nielsen.
"Hvis nu partierne står ved deres ord, og den nye socialdemokratiske formand træder i karakter, har vi mulighed for at skabe et robust og retfærdigt dagpengesystem," siger Johanne Schmidt-Nielsen. Foto: Scanpix

Enhedslisten har aldrig nogensinde været større på Christiansborg end i dag. 14 mandater. Og det fjerdestørste parti i Folketinget.

Men hvad nytter det, at være et stort venstrefløjsparti, hvis de blå partier har flertal i Folketinget?

- Men Enhedslistens rolle er vigtigere end nogensinde, fastslår partiets stemmesluger Johanne Schmidt-Nielsen.

I et interview med Ugebrevet A4 lægger hun op til, at partiet vil påtage sig en ny rolle i opposition. Både som samler, vagthund og de svagestes forkæmper.

- Valget betød også fremgang for Enhedslisten, og vi er nu det andetstørste parti i oppositionen. Den rolle har vi tænkt at tage på os. Der er et ret solidt og alternativt flertal, som før og under valgkampen sagde, at de ville styrke velfærden, sikre en dagpengeløsning og effektivt bekæmpe social dumping og ikke klatte pengene væk på skattelettelser i toppen, siger hun til Ugebrevet A4 og henviser til, at DF tæller med i det alternative flertal.

Johanne Schmidt-Nielsen konstaterer, at Enhedslistens fornemste opgave både i forbindelse med finanslovsforhandlingerne i efteråret, men også i hele valgperioden vil være at holde det alternative flertal op på, hvad de lovede i valgkampen.

Dagpengeproblemet skal løses

Hun fremhæver, at både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne klart har givet udtryk for, at de ønsker at få løst dagpengeproblemet.

- Dansk Folkeparti har faktisk været klare i mælet i forhold til at sige, at man skal rulle nogle af de blå partiers forringelser på dagpengeområdet tilbage. Her vil jeg gerne efterlyse, at Socialdemokraterne med en ny partiformand er mere klare i spyttet. Det må være på tide, at Socialdemokraterne dropper ideen om, at man kan forbedre dagpengesystemet, samtidig med at man holder fast i højrefløjens milliardnedskæringer, siger hun til Ugebrevet A4.

I det hele taget efterlyser Johanne Schmidt-Nielsen, at Mette Frederiksen snart får munden på gled.

- Hvis nu partierne står ved deres ord, og den nye socialdemokratiske formand træder i karakter, har vi mulighed for at skabe et robust og retfærdigt dagpengesystem. Jeg vil opfordre Mette Frederiksen til at droppe den dumstædige insisteren på, at man kan løse dagpengeproblemerne, samtidig med at man fastholder Vestagers, Løkkes og Thulesen Dahls nedskæringer, siger hun.

I det hele taget prikker Enhedslistens rapkæftede dronning flere gange til Mette Frederiksen og lader forstå, at det bliver hun ved med. For Johanne Schmidt-Nielsen mener, at Socialdemokraterne helt naturligt skulle være en forsvarer for de svageste i samfundet, og sådan har hun ikke oplevet Socialdemokraterne i de senere år.

Siger konsekvent nej til forringelser

- I de seneste fire år er Socialdemokraterne gået ekstremt langt i forhold til med præcision at forringe vilkårene for nogle af de mennesker i vores samfund, der har det allerallersværest, skælder hun ud.

Johanne Schmidt-Nielsen pointerer, at Enhedslisten opfatter det som deres helt afgørende rolle at være netop kontanthjælpmodtagernes, førtidspensionisternes og den arbejdsløses forkæmper.

- Vi er det parti, der konsekvent har sagt nej til forringelser i forbindelse med sygedagpengereformen, kontanthjælpsreformen og førtidsreformen, der har ramt dem, der har det allersværest. Jeg oplever desværre, at vi som parti står meget alene om at kæmpe deres sag. Vi kan jo håbe, at piben får en anden lyd hos Socialdemokraterne nu, siger Johanne Schmidt-Nielsen til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.