HOSPITALER I KRISE

Johanne Schmidt: Skal sygeplejersker løbe stærkere, Helle?

Tirsdag eftermiddag svarede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på spørgsmål fra oppositionen.
- 11 sygehuse i hovedstadsområdet har fået sur smiley, og i Region Nordjylland er der givet 37 påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø. Halvdelen af landets sygeplejersker siger i en ny undersøgelse, at arbejdspresset går ud over patientsikkerheden, forklarer Johanne Schmidt-Nielsen.
- 11 sygehuse i hovedstadsområdet har fået sur smiley, og i Region Nordjylland er der givet 37 påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø. Halvdelen af landets sygeplejersker siger i en ny undersøgelse, at arbejdspresset går ud over patientsikkerheden, forklarer Johanne Schmidt-Nielsen. Foto: Folketinget

Under tirsdagens spørgetime med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kastede Johanne Schmidt-Nielsen (EL) sig ind i debatten om det psykiske arbejdsmiljø for landets sygehus-ansatte.

Hun krævede svar på, om landets sygeplejersker skal løbe stærkere for at følge med fremtidige effektiviserings-mål. Det mener den politiske ordfører fra Enhedslisten ikke, at de skal, for sundhedspersonalet er hårdt presset i forvejen, argumenterede hun:

- 11 sygehuse i hovedstadsområdet har fået sur smiley, og i Region Nordjylland er der givet 37 påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø. Halvdelen af landets sygeplejersker siger i en ny undersøgelse, at arbejdspresset går ud over patientsikkerheden, opremsede Johanne Schmidt-Nielsen i salen.

Thorning: Ved godt man løber stærkt

Helle Thorning-Schmidt svarede, at regeringen netop har prioriteret sundhedsområdet. Der er afsat flere midler til medicin og behandling.

- Jeg er med på, at man løber stærkt i sundhedsvæsenet, og man løser opgaverne fremragende. Regeringen har afsat 6,5 milliarder fra 2015 2018 til sundhed. Det er et område, hvor der de seneste år er kommet 7000 flere ansatte, svarer Helle Thorning-Schmidt.

Avisen.dk har tidligere fortalt, at arbejdspresset på landets sygehuse er så stort, at det har alvorlige konsekvenser for patienterne. På Sygehus Thy Mors har personalet således tidligere udtalt, at ”vi ikke lever op til at være et patientsikkert sygehus”.

Fra januar 2014 til januar 2015 har Arbejdstilsynet i alt uddelt 101 påbud til landets sygehuse for dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Ordkrig om offentligt ansatte

Forud for det blev der både grint og buh'et blandt kollegerne i folketingssalen, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen blandt andet diskuterede antallet af ansatte i den offentlige sektor.

Nulvækst, som Venstre ønsker, hvis partiet får magten tilbage, var igen et tema blandt de to statsministerkandidater, og Lars Løkke Rasmussen kritiserer Socialdemokraternes "skræmmekampagne" mod ham og mod Venstre.

- Det står helt uklart, hvad der er regeringens politik. Hvis man tager rundt i Danmark, kan man se lidet flatterende billeder af mig selv og budskaber om, at der ikke er grænser for, hvor mange der skal fyres i den offentlige sektor, hvis jeg kommer til magten.

- Men vil statsministeren ikke sige, hvor mange flere eller færre ansatte der er i den offentlige sektor i dag, i forhold til da jeg trådte af?

- Det forekommer mig hyklerisk, at man bruger alle pengene i kampagnen siden januar på at give et skræmmebillede af Venstres politik, når man ikke vil forholde sig til, hvordan man selv har handlet, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

"Jeg fik ikke svar..."

Helle Thorning-Schmidts svar var kort:

- Man havde ikke styr på budgetterne under VK-regeringen.

Til det uddyber Lars Løkke Rasmussen:

- Jeg fik ikke svar på, hvor mange færre offentligt ansatte der er. Jeg kan oplyse, at der er 13.752 færre offentligt ansatte i dag, end da jeg var statsminister. Og det går jeg ud fra, at statsministeren er enig i, siger Løkke.

Thorning mener, at den nuværende regering har fået styr på økonomien efter den daværende VK-regering.

- Jeg lægger ikke skjul på, at der var brug for at tilpasse økonomien, efter Lars Løkke Rasmussen var statsminister.

- Vi har nu en situation, hvor der nu er styr på økonomien. Vi overtog et land i krise, og siden da har vi ryddet op efter en borgerlig regering.

- Det har også ført til tilpasninger i kommunerne. Men at sige, at regeringen fremover ikke har flere penge til offentlig service, er helt forkert, siger Helle Thorning-Schmidt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.