Johanne Schmidt: Det er uforskammet, DA

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen tager skarp afstand fra nyt reformudspil fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).
Arbejdsgiverne mener, det vil få flere i arbejde. Jeg mener, det er uforskammet, skriver Johanne Schmidt-Nielsen på Facebook..
Arbejdsgiverne mener, det vil få flere i arbejde. Jeg mener, det er uforskammet, skriver Johanne Schmidt-Nielsen på Facebook.. Thomas Lekfeldt/Scanpix

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen er fortørnet over det reformkatalog, Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) tirsdag har fremlagt. Ved at skære i en række sociale ydelser er målet at spare 60 milliarder kroner og få flere i arbejde.

LÆS OGSÅ: DA: Værsgo Løkke - sådan skærer du i sociale ydelser

Men i et indlæg på Facebook stiller Johanne Schmidt-Nielsen en række spørgsmål til sig selv, som udstiller, at hun ikke kan forestille sig, at alle danskere kan komme i arbejde, bare fordi der bliver skåret i overførselsindkomsterne.

Gad vide?

- Gad vide, om arbejdsgiverforeningen virkelig tror, at mennesker med alvorlige hjerneskader pludselig bliver raske, hvis at man tager pengene fra dem. Gad vide, om de virkelig mener, at mennesker, der er lamme i hele kroppen efter en arbejdsulykke, rejser sig fra kørestolen, hvis kontoen går i nul. Gad vide, om de forestiller sig, at personer med Downs Syndrom selv kan fikse deres kromosomfejl, hvis bare man nedsætter deres månedlige ydelse fra omkring 17.500 kroner før skat til omkring 13.500 før skat. Gad vide, om arbejdsgiverne ved, hvor svært det er at få førtidspension? skriver Johanne Schmidt-Nielsen på Facebook.

LÆS OGSÅ: Rystet Dennis K.: "Arbejdsgiverne går amok"

Uforskammet

Hun fortsætter:

- Jeg spørger, fordi Dansk Arbejdsgiverforening foreslår at skære 4000 kroner om måneden i førtidspensionen. Arbejdsgiverne mener, det vil få flere i arbejde. Jeg mener, det er uforskammet, skriver hun.

LÆS OGSÅ: Overblik: Her vil DA skære i sociale ydelser

DA har udarbejdet et notat med i alt 28 forslag til store reformer af alt fra førtidspensionen over sygedagpengene og fleksjobbene til kontanthjælpen. Målet er at opnå offentlige besparelser for mere end 60 milliarder kroner og at øge arbejdsudbuddet med 85.000 personer.

Inspiration fra Sverige

Eksempelvis ønsker DA at sænke kontanthjælpen for forsørgere over 30 år med lidt over 1000 kroner om måneden, mens både sygedagpengene og førtidspensionen skal nedsættes med mere end 4000 kroner om måneden.
Resultatet vil blive, at de tre ydelser alle ligger på lige over 13.500 kroner om måneden.

LÆS OGSÅ: V: Retningen er rigtig i nyt DA-udspil

DA har hentet inspiration i Sverige, hvor det på otte år er lykkedes at få flere end 200.000 personer væk fra overførselsindkomster.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.