Jørn Neergaard om social dumping: Vildt overdrevet problem

"Problemet med social dumping er vildt overdrevet og slet ikke så stort, som det gøres til." Det sagde beskæftigelsesministeren lige før, han blev minister. Hvad, han mener nu, er noget uklart.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) vil "ikke relateres" til det, han tidligere har ment om social dumping. 
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) vil "ikke relateres" til det, han tidligere har ment om social dumping.  Arkivfoto: Erik Refner/Scanpix.

Social dumping er et vildt overdrevet problem.

Sådan var holdningen hos Jørn Neergaard Larsen, da han var direktør for Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Det skriver Avisen.dk.

Få uger før Jørn Neergaard Larsen i juni blev beskæftigelsesminister og meldte sig ind i Venstre, sagde han:

- Det er meget problematisk den måde, som der bliver talt om social dumping på. Problemet er vildt overdrevet og slet ikke så stort, som det gøres til både i medierne og overfor politikerne.

Udtalelsen kan man læse i bogen 'Social dumping', som udkommer i dag, fredag.

Minister: Det var dengang

Avisen.dk fangede Jørn Neergaard Larsen for at høre, om han vil stå ved sine udtalelser fra før, han blev minister. Hertil sagde han:

- Jeg vil gerne tale med dig om social dumping på et andet tidspunkt. Men jeg vil ikke relateres i dag til udtalelser, der faldt den gang.

Den samme afvisning gælder også en anden udtalelse i den nye bog. Som DA-direktør sagde Jørn Neergaard Larsen:

- Der  er et ukendt land for os, hvor der kan være social dumping. Om det drejer sig om 500, 1.000 eller 3.000 personer, ved jeg ikke. Men der er ikke tale om 40-50.000 mennesker.

Usikkerhed om Venstres vilje

Jørn Neergaard Larsen har hidtil som Venstre-minister ikke sagt så meget konkret om, hvad regeringen vil og ikke vil i forhold til social dumping.

Venstre-regeringen nævner ikke social dumping med et eneste ord i sit regeringsprogram.

Regeringen lægger i sit forslag til finanslov op til, at Skats, Arbejdstilsynets og politiets fælles indsats i forhold til social dumping i 2016 forbliver på samme niveau som i år. Derefter regner man med et faldende bidrag i 2017 og 2018.

Løndumping - ikke mit bord

Den 16. september var Jørn Neergaard Larsen som minister i samråd i Folketinget om social dumping.

Her gjorde han det helt klart, at det, som fagbevægelsen kalder løndumping, ikke er hans bord. Det er noget, som fagbevægelse og arbejdsgivere må tage sig af.

På samrådet slog han fast, at fagbevægelse og arbejdsgivere ønsker, at det skal være sådan, at løn afklares mellem dem. Jørn Neergaard Larsen sagde:

- Den nuværende regering mener ikke, at det skal være muligt at konkurrere på illegalitet, og sort arbejde eller på lønvilkår, som afviger markant fra de lønvilkår, vi kender i Danmark i overenskomsterne.

- Men vi er nødt til at være opmærksom på den rollefordeling, der er i Danmark, og som arbejdsmarkedets parter har ønsket.

Samrådet 16. september var indkaldt af Socialdemokraternes ordfører i forhold til social dumping, Jeppe Bruus.

Han synes ikke, at ministeren gav fyldestgørende svar, og har derfor bedt om et nyt samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.