Jørgen Leth: Det er slut med parforhold og erotik

Erotik er et afsluttet kapitel for forfatteren og filmmanden m.m., Jørgen Leth. Han fortryder slet ikke, at han skrev om sit forhold til en 17-årig pige på Haiti.
Jørgen Leth fotograferet under Tour de France i 2015. Han laver fortsat tv og er aktuel på TV 2 med  ’Mit Spanien’, hvor han rejser rundt sammen med Hans Pilgaard.
Jørgen Leth fotograferet under Tour de France i 2015. Han laver fortsat tv og er aktuel på TV 2 med  ’Mit Spanien’, hvor han rejser rundt sammen med Hans Pilgaard.
Foto: Nils Meilvang/Scanpix/arkiv

Selvom Jørgen Leth har 25 bøger plus den netop udkomne "greatest hits" om det "Uperfekte menneske", og over 40 film med sig fra en produktion der begyndte i 1962, så er det, han måske huskes bedst for i den bredde befolkning, hans erotiske eventyr med kokkens datter.

Historien var med i selvbiografien "Det uperfekte menneske" fra 2005 og handler om et forhold til en meget ung haitiansk pige, som var datter af hans kok i hans hus på Haiti.

Den nu 79-årige multikunstner skrev den gang "Jeg tager kokkens datter, når jeg vil. Det er min ret. Jeg kan have hende, som jeg vil. Hun klæder sig af her i the master bedroom, mens hendes mor er ved at gøre klar til aftensmåltidet."

Jeg blev blæst omkuld

Det vækkede, med et mildt ord, opsigt, men Jørgen Leth fortryder intet, fortæller han til BT i forbindelse med udgivelsen af hans seneste bog "Det uperfekte menneske – directors cut".

- Folk har spurgt mig, om jeg var sikker på, at det var det, jeg ville. Det var en nødvendig historie at fortælle på det tidspunkt, og jeg står 100 procent bag den i dag. Derfor er den med igen. Jeg har intet fortrudt, heller ikke selvom jeg blev blæst omkuld af medierne bagefter, siger Jørgen Leth til avisen.

Slut med erotikken

Men efter et liv som eksponent for det sanselige og det erotiskem er det slut med den fysiske kærlighed.

- Jeg er ude over det sted i mit liv, hvor det giver mening at være sammen med en anden kvinde. Jeg elsker stadig, men ikke fysisk. Det erotiske sluttede, da jeg afbrød forholdet til min kæreste Shilane. Jeg føler mig stadig forpligtet overfor alle dem, jeg har været sammen med.

- Jeg har behandlet dem godt, synes jeg. Jeg har lært meget af livet med de kærester, jeg har haft i Haiti og mine koner i Danmark. Jeg har mange gode veninder, hvis venskab er det vigtigste for mig. Marianne Christensen, producer, Camilla Skousen, filmklipper, og min datter Karoline Leth for eksempel, siger Jørgen Leth til BT.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.