Jobfest: Elektrikere har fuld strøm på beskæftigelsen

Antallet af ledige elektrikere falder og falder, og kun lidt over én procent står nu uden arbejde. Trods den gode nyhed står mange lærlinge stadig uden praktikplads.
Så godt som ingen elektrikere står uden arbejde. Alligevel mangler mange elever praktikpladser.
Så godt som ingen elektrikere står uden arbejde. Alligevel mangler mange elever praktikpladser. Foto: Liselotte Sabroe

Sjove opgaver, gode karrieremuligheder og så godt som ingen arbejdsløshed.

Sådan er virkeligheden lige nu blandt elektrikerne, hvor ledigheden er skruet helt i bund. Kun 1,18 procent stod uden arbejde i juli, viser den seneste opgørelse fra elektrikernes a-kasse. Selvom "fuld beskæftigelse" lyder som et fjernt ekko fra jobfesten for ti år siden, er det lige præcis dét, der er tale om for elektrikerne i dag.

Den slags tal glæder Jørgen Juul Rasmussen. Han er nemlig formand for omkring 30.000 elektrikere i Dansk El-Forbund.

- At vores medlemmer kan få arbejde er jo noget af det allervigtigste for et fagligt fællesskab som vores. Så det er jo en rigtig god nyhed, som forhåbentlig betyder, at vores medlemmer også kan få nogle job, de synes er spændende, siger Jørgen Juul Rasmussen til Avisen.dk

Ingen lønfest endnu

Selvom meget tyder på, der vil mangle elektrikerhænder, peger El-Forbundets målere dog ikke på nogen løneksplosion.

- Min erfaring er ikke nødvendigvis, at det betyder så voldsomt meget for lønnen. Men det gør selvfølgelig, at man har lidt mere at spille på, når man skal forhandle løn eller diskutere ansættelsesforholdet, siger formand Jørgen Juul Rasmussen.

Allerbedst så det ud i 2007, hvor kun 0,5 procent af a-kassens medlemmer intet arbejde havde. Men da finanskrisen kom buldrende, blev der slukket for mange arbejdspladser i byggeriet, så i alt 7,0 procent af elektrikerne var ledige i 2011. Men der var lys for enden af tunnelen, og nu er udviklingen vendt igen.

Svært at skaffe hænder

Mens det lave antal ledige er godt for elektrikerne, kan det være en udfordring for virksomhederne. Det forklarer Tina Voldby, som er underdirektør i foreningen Tekniq, der organiserer installatører i el- og vvs-branchen.

- Det er klart, at når ledigheden er så lav, så begynder vores virksomheder også at mærke, at det er svært at rekruttere arbejdskraft. Det mærker virksomhederne, og nogle må også sige nej til ordrer. Det er selvfølgelig alvorligt. Men det er stadig på et niveau, hvor de fleste mener, at det er til at håndtere, forklarer Tina Voldby.

Derfor forventer hun heller ikke, vi vil se samme situation som for ti år siden, hvor boligejerne måtte vente i evigheder på en håndværker, som var dyrere end nogensinde før.

Mange i kø til praktik

Selvom det er let at få job som elektriker, er der sjældent roser uden torne. For de nyeste tal fra Undervisningsministeriet viser, at 283 elektriker-elever var i skolepraktik i maj måned, fordi de ikke kunne finde en almindelig praktikplads i en virksomhed. Det ærgrer Dansk El-Forbund.

- Det er alt for mange. De burde jo være ude i virksomhederne, som vi rigtig gerne vil hjælpe med at finde de unge. Desværre er der nogle slags virksomheder, der er bedre til at tage lærlinge end andre. Vi kunne godt tænke os, at alle slags industrier kom med nu, siger Jørgen Juul Rasmussen til Avisen.dk.

Få løfter ansvaret

Et problem i elbranchen er ifølge arbejdsgiverforeningen Tekniq, at omkring 95 procent af elektrikerne bliver udlært hos traditionelle el-installatører. Men når lærlingene får deres svendebrev, havner omkring 55-60 procent i andre brancher. Her får de for eksempel job i industrien eller i forsyningsbranchen. Det vil installatørernes organisation Tekniq gerne have lavet om på.

- Vi har meget brug for, at andre brancher også påtager sig ansvaret for at uddanne elektrikere. Derfor forventer vi, at man finder en løsning, som belønner dem, der uddanner elektrikere og tilskynder andre brancher til at få uddannet flere, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq.

Det ønske kan meget vel vise sig at blive til virkelighed. I øjeblikket er regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen nemlig i gang med de såkaldte trepartsforhandlinger. Her er det især spørgsmålet om de mange manglende praktikpladser, der er i fokus. Torsdag kom det frem, at der kan være en model på vej, som netop straffer de brancher, der bruger for eksempel elektrikere uden selv at uddanne dem, mens dem, der tager lærlinge, vil blive belønnet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.