Jobfest: 20.000 nye arbejdspladser i sigte

De lave renter giver boligejerne flere penge mellem hænderne, og det kan skabe 20.000 nye arbejdspladser frem mod 2017.
Når boligejerne kan lægge lånet om og får mere friværdi, stiger deres privatforbrug, og det skaber arbejdspladser i blandt andet handels- og butiksbranchen.
Når boligejerne kan lægge lånet om og får mere friværdi, stiger deres privatforbrug, og det skaber arbejdspladser i blandt andet handels- og butiksbranchen. arkiv/scanpix

Renterne er de seneste uger faldet til et historisk lavt niveau. Det kan betyde 20.000 ekstra job i løbet af de kommende to-tre år, har LO beregnet.

Nationalbanken sænker renten som et led i at opretholde den faste kurs til euroen, mens massive udenlandske investeringer presser kronen op.

Hvis renten bliver liggende på det lave niveau, vil det være et gevaldigt skub i ryggen til den danske økonomi, siger cheføkonom i LO, Jan Kæraa Rasmussen. Det vil nemlig give folk flere penge mellem hænderne.

- Hovedeffekten kommer fordi den lave rente betyder, at folk får råd til at betale mere for en bolig. Det betyder at boligpriserne stiger, og dem der har en bolig i forvejen bliver rigere og får mere friværdi, forklarer han.

Boligejere forgyldes

Og med mere friværdi kan man låne penge eller spare mindre op, fordi man har opsparingen i sin bolig. Desuden vil dem, der lægger lånet om få en lavere rente og dermed De får et højere rådighedsbeløb.

- Det er en meget vigtig effekt: Boligejere får flere penge til privatforbrug, fastslår Jan Kæraa.

Størstedelen af de nye jobs vil ligge inden for handels- og butikssektoren og hotel- og restaurationsbranchen, for det er her man især mærker et øget privatforbrug.

LO har beregnet, at med det nuværende renteniveau vil der komme 5.000 nye job allerede i år. I 2017 vil det nå 20.000 ekstra arbejdspladser som følge af de lave renter.

Job i servicesektoren og byggebranchen

Over halvdelen vil være i servicesektoren, men der vil også blive skabt 5.800 arbejdspladser i bygge- og anlægsbranchen.

- Når boligpriserne stiger, kan vi forvente, at der kommer højere boliginvesteringer, end vi ellers ville have haft. Det kan lige pludselig bedre betale sig at bygge nye boliger. Der vil også blive lavet flere tilbygninger og reparationer, siger Jan Kæraa.

Aktivitet i byggebranchen kaster igen job af sig, fordi det skaber efterspørgsel på transport af byggematerialer og i den del af industrien, der leverer byggematerialer, vinduer og så videre.

De nye arbejdspladser vil bringe flere mennesker i arbejde, som på den måde for råd til at øge deres forbrug – og det giver så endnu en positiv effekt.

- Når man tager alt det her i betragtning, så får man 20.000 ekstra job i løbet af to-tre år, hvis renterne forbliver så lave her, afslutter cheføkonom Jan Kæraa.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.