Jobcentre hjemsøgt af it-bøvl: Husker du Amanda?

For 15 år siden var Arbejdsformidlingen omdrejningspunkt for Danmarks største it-skandale. Nu har et nyt it-modul igen skabt kaos på jobcentrene.
Tillidsmand Thora Petersen og kollegaen Jørn Christensen måber over det nye it-system Amanda på Arbejdsformidlingen i København i år 2000. Systemet endte med at koste en milliard kroner mere end planlagt.
Tillidsmand Thora Petersen og kollegaen Jørn Christensen måber over det nye it-system Amanda på Arbejdsformidlingen i København i år 2000. Systemet endte med at koste en milliard kroner mere end planlagt. FOTO: Polfoto arkiv/Jens Dresling

Computere og it-systemer er en uundværlig del af de fleste arbejdspladser, og de færreste undgår at bande over en sort skærm i ny og næ.

Men i beskæftigelsessystemet har man et lidt ekstra anstrengt forhold til software, der driller.

LÆS OGSÅ: Amanda 2.0? Nyt it-system skaber vildt kaos på jobcentre

Det skyldes ikke mindst et spøgelse fra en ikke så fjern fortid, der gennem en afstemning i Computerworld er kåret som 'Danmarkshistoriens største it-skandale', og også har lagt navn til DR-programmet 'So ein Ding's pris for årets it-fadæse.

Vi taler naturligvis om 'Amanda', Arbejdsformidlingens it-system, som efter flere års forsinkelse fik en kort levetid og endte med at have kostet mindst en milliard kroner.

Dyr dame var bedre end sit rygte

Historien om Amanda starter helt tilbage i 1993, da Folketinget vedtager en ny arbejdsmarkedsreform. Amanda blev bestilt hos CSC i 1996, og skulle understøtte den nye aktive beskæftigelsespolitik.

Efter to års forsinkelse og ekstra omkostninger på 650 millioner kroner blev det nye system lanceret i 2000.

Trods forsinkelsen gjorde Amanda sig meget besværlig, og først i 2002 blev systemet meldt fejlfrit.

Allerede i 2004 blev systemet erklæret pensionsmodent, fordi det var for dyrt og besværligt.

24. november 2008, efter knap seks års aktiv tjeneste, trak man stikket på Amanda. Noget tyder på, at hun på sine gamle dage var bedre end sit rygte.

- Vi endte faktisk med at være rigtig glade for Amanda. Tro det eller ej, men vi savner hende lidt engang imellem, siger beskæftigelseskonsulent Lene Haarby fra Næstved Jobcenter, som har arbejdet 27 år i beskæftigelsessystemet.

LÆS OGSÅ: Jobkonsulent: Flovt at kalde ledige til meningsløse møder

Nu er den statslige arbejdsformidling blevet til kommunale jobcentre, og resterne af Amanda er flyttet over på Arbejdsmarkedsportalen.

Men nu er den gal igen. Et nyt it-modul fra KMD har siden nytår skabt kaos på jobcentrene.

Nyt system langt fra Amanda-scenarie

Problembarnet hedder KMD Momentum, og er en tilbygning til de systemer, der anvendes på 86 ud af de 94 danske jobcentre.

LÆS OGSÅ: It-kaos på jobcentre: Styrelse gav grønt lys trods advarsler

Systemudvikleren KMD afviser, at de aktuelle problemer kan sammenlignes med Amanda-forløbet.

- Vi er et godt stykke fra et Amanda-scenarie. Det er et hårdt plaster, der er hevet af her, men der kommer til gengæld ilt til såret nu, siger Jakob Volmer fra KMD.

Han understreger, at der er tale om en meget kompliceret 'release'. KMD Momentum er mere et koncept end et system, som skal understøtte de forandringer, der følger af regeringens reform af beskæftigelsessystemet.

Reformen betyder blandt andet, at jobcentre fremover måles på deres evne til at få ledige i job fremfor at holde samtaler til tiden og sende ledige på aktiveringskurser.

- Det er et nyt koncept, som understøtter en evidensbaseret indsats. Hvad er det, der virker? Det er jo det, som sagsbehandlerne har sukket efter i årevis, og som jeg er sikker på, at de kommer til at synes er super fedt, siger Jakob Volmer.

KMD: Vi er i gult

Jakob Volmer ønsker ikke at bagatellisere de store problemer, der har plaget det nye it-modul fra start, men understreger, at mange fejl allerede er rettet.

Han opfordrer jobcentrene til at give det en chance.

- Mange af de problemer, vi hører om, handler om, at de skal vænne sig til at arbejde på en ny måde. Den uheldige omstændighed har været, at vi lagde ud med at have nogen voldsomme driftsproblemer. Derfor er nok desværre nogen brugere, der er stået lidt af, siger Jakob Volmer.

KMD forventer, at systemet vil være fejlfrit om højest en måned.

- På en skala fra et til fem er vi på en god treer. Vi er i gult, siger Jakob Volmer.

Lene Haarby fra Næstved Jobcenter er ikke overbevist.

- Selv hvis et kommer til at virke, tvivler jeg på, at det bliver lige så godt som det gamle system, siger hun.

Læs mere om KMD Momentum her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.