Jobcentre henviser syge til bueskydning og korsang

Fire kommuner har fået satspuljemidler til at tilbyde kulturaktiviteter som behandling til langtidsledige og psykisk ustabile borgere.
I Aalborg Kommune vil man forsøge sig med at lade langtidssygemeldte synge i kor. Her er det korsang i Brorsonskirken i København.
I Aalborg Kommune vil man forsøge sig med at lade langtidssygemeldte synge i kor. Her er det korsang i Brorsonskirken i København. Foto: Scanpix/arkiv

Borgere med stress, depression eller angst vil i fire af landets kommuner fremover blive tilbudt kultur som en del af deres rehabilitering. 

Det skriver Politiken.

Sundhedsstyrelsen gav i marts danske kommuner mulighed for at søge om satspuljemidler rettet til et projekt kaldet 'kultur på recept'. 11 kommuner søgte om pengene, og fire kommuner har nu fået del i de i alt syv millioner kroner.

Det er Nyborg, Aalborg, Vordingborg og Silkeborg Kommuner, der nu er i gang med at tilrettelægge kulturelle forløb for langtidssygemeldte borgere.

- Vi er nødt til at tænke i nye baner for, hvordan vi kan hjælpe udsatte borgere på vej, og det er spændende at undersøge, hvad kultur kan gøre i forhold til mental sundhed og personlige relationer, siger Mathilde Kellerman, der er sundhedskonsulent i Nyborg Kommune til Politiken.

Hvert forløb skal vare ti uger i træk, og der er plads til ti borgere i hver gruppe. I Nyborg vil man eksempelvis lave et projekt kun for mænd, der på Nyborg Slot skal opleve livet som det blev levet i middelalderen. De skal blandt andet skyde med bue og pil og lave middelaldermad.

I Aalborg har man to hovedspor. Et med litteratur og et med musik, hvor deltagerene blandt andet skal synge i kor. I Vordingborg har man planlagt aktiviteter på byens musikskole og billedskole. 

Et af succeskriterierne er at give de deltagende borgere øget livskvalitet og bedre mulighed for at kunne tackle hverdagsliv og arbejde, fortæller Rikke Frederiksen, der er udviklingskonsulent for sundhed i Vordingborg Kommune til Politiken.

Projektet hviler på erfaringer på Sverige, hvor mange deltagere efter forløbet havde en markant øget livskvalitet. Og forsker i kultur og sundhed Anita Jensen fra Nottingham University bakker op om den konklusion.

- Der er lavet mange studier, der viser, at kultur har en indvirkning på den mentale sundhed. Man får simpelthen mere selvtillid og bedre selvværd af at udfolde sig kreativt. Hvis man har en psykisk lidelse, kan det være en måde at komme væk fra sygdommen og blive accepteret som et helt menneske, siger hun til Politiken.

Det er jobcentrene, der skal henvise borgere til 'kultur på recept'.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.