Jobcentre får opsang af minister: De mangler overblik

Landets jobcentre skal oppe sig. De skal spotte, hvor der vil mangle arbejdskraft i fremtiden, siger beskæftigelsesministeren.
Jobcentrene bør have det lange lys på og tilegne sig viden om, hvor fremtidens flaskehalsproblemer vil kunne opstå, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).
Jobcentrene bør have det lange lys på og tilegne sig viden om, hvor fremtidens flaskehalsproblemer vil kunne opstå, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Foto: Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix/arkiv

Erhvervslivet skal kunne få den arbejdskraft de har brug for lokalt - også i fremtiden, og det er jobcentrene ikke gode nok til at sikre i dag. Det siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i dag i et interview med Ugebrevet A4:

- Som det er nu, er jeg helt sikker på, at jobcentrene ikke har det fornødne overblik over, hvad det er, der bevæger sig i det lokale erhvervsliv. Og hvad det er for kompetencer, der er brug for, siger han.

Han mener, jobcentrene bør lægge flere kræfter i at besøge lokale virksomheder, så de kan få viden om, hvilke typer medarbejdere, der snart går på pension og dermed hvilken type arbejdskraft, der bliver brug for at få uddannet i de kommende år.

- Vi er nødt til at få overblik over, region for region, hvad det er for kompetencer, der går ud af arbejdsmarkedet i de kommende år. Det er jo ikke noget, den enkelte virksomhed er forpligtet til at tænke på. Virksomhederne regner jo med, at når deres svende går på pension, vil de kunne få nogle nye. Men sådan er det ikke nødvendigvis i fremtiden, siger Jørn Neergaard Larsen.

Mange har en alder som min

Jørn Neergaard Larsen frygter flaskehalsproblemer og advarer om, at der kan opstå alvorlig mangel på eksempelvis ufaglærte. Han peger på, at det er store årgange, der er i gang med at forlade arbejdsmarkedet.

- Der ligger den alvor i det, at rigtig mange mennesker har en alder som min (66 år, red.), og dermed er der rigtigt mange elektrikere, VVS-svende, industri- og procesoperatører og så videre, der er på vej på pension.

Jørn Neergaard Larsen lægger blandt andet op til at omorganisere hele AMU-systemet, så kurserne for de arbejdsløse i højere grad bliver målrettet konkrete job.

Læs hele artiklen hos Ugebrevet A4

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.