Joachim B. om ledige: Egoistisk at bruge andres penge

Danskerne er for optagede af at rage til sig af andres penge, mener Liberal Alliance-politikeren. Han er træt af at blive fremstillet som egoist.
Hvem er mest egoistisk: Dem, der vil sætte kontanthjælpen ned, eller dem, der får udbetalt ydelser, som andre betaler via skatten? spørger Joachim B. Olsen i programmet Debatten.
Hvem er mest egoistisk: Dem, der vil sætte kontanthjælpen ned, eller dem, der får udbetalt ydelser, som andre betaler via skatten? spørger Joachim B. Olsen i programmet Debatten. Screendump, DR2.

Hvorfor bliver man beskyldt for at være egoist, hvis man vil sætte skatten ned og lade folk beholde en større del af deres løn selv?

Sådan lyder det fra Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen, i DR-programmet Debatten.

Diskussionen går på, om danskerne sparker nedad og er blevet mere egoistiske - for eksempel i forhold til flygtninge og arbejdsløse.

"Det kommer an på, hvad man mener med egoister," siger Joachim B. Olsen.

"Egoistisk at ville have andres penge"

Han er træt af, at venstrefløjen beskylder liberale for at være egoister, der tager fra de fattige og giver til de rige. Han har en helt anden definition på egoisme.

"Vil man gerne have andre folks penge? Så er det også en form for egoisme. Og der er mange danskere optaget af, hvor meget vi kan tage fra andre for at få det selv. Hvis man gerne vil have andre folks penge uden at yde noget for det, så er det egoisme," siger Joachim B. Olsen.

Liberal Alliance-profilen betragter det som et fremskridt, at det er blevet mere acceptabelt at diskutere for eksempel hvor stor kontanthjælpen skal være.

"Man sparer ved at investere i mennesker"

Lisbeth Zornig Andersen, der er stifter af Huset Zornig og tidligere formand for Børnerådet, mener derimod, at der er blevet mindre tolerance og solidaritet i Danmark.

Hun er enig med den liberale politiker om, at vi skal diskutere tingene åbent - også hvordan det offentlige bruger penge.

"Men jeg er altså uddannet økonom, og noget af det, jeg savner i den økonomiske debat er, at man rent faktisk tænker økonomisk. At man investerer i et menneske nu, gør, at man sparer mange, mange flere penge, når det menneske når en vis alder," siger hun i Debatten.

Joachim B.: "Vi vil jo gerne hjælpe"

Men hvordan hjælper man bedst arbejdsløse? Ved at give dem penge, eller ved at skære i hjælpen? Liberal Alliance mener, at det sidste vil få flere i arbejde og dermed er den bedste hjælpe.

"Vi vil gerne hjælpe dem, som ikke har det nemt. Det er der ikke nogen, som ikke vil. Men vi er nogle gange uenige om, hvad den bedste måde at gøre det på, er," siger Joachim B. Olsen.

Lisbeth Zornig Andersen tror derimod, det handler om, hvordan man ser på mennesker.

"Tror man mennesket er drevet af begær? Tror man mennesket er drevet af pisk, eller tror man mennesket er drevet af gulerod? Jeg hører til den sidste fløj," siger hun.

Hør hele diskussionen i DR Debatten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.