Joachim B. om hård debat: Jeg har ikke noget ønske om at sparke på nogen

En enlig mor på kontanthjælp blev blæst bagover af kritik af hendes budget og sygdom. Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance var med i debatten, og han synes, man skal holde en bedre tone.
- Tonen er nok noget grovere i forhold til gamle forsamlingshuse, og det må vi jo så prøve at forbedre ved at debatterer det. Hen af vejen tror jeg da, at der kommer nogle normer om hvordan man opfører sig, siger Joachim B. Olsen, Liberal Alliance.
- Tonen er nok noget grovere i forhold til gamle forsamlingshuse, og det må vi jo så prøve at forbedre ved at debatterer det. Hen af vejen tror jeg da, at der kommer nogle normer om hvordan man opfører sig, siger Joachim B. Olsen, Liberal Alliance. Foto: Scanpix/arkiv/David Leth Williams

Joachim B. Olsen var en af hovedaktørerne i en diskussion med en enlig syg mor, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet.

Debatten rasede på de sociale medier Twitter og Facebook og resulterede i en storm af kritik af hendes pengeforbrug og vrede beskeder om, at hun nasser.

- Jeg synes generelt, at tonen er meget meget hård. Det er den jo altså også mod mig. Det er uskønt. Mere er der ikke at sige til det, siger Joachim B. Olsen.

Selv brugte beskæftigelsesordføreren fra Liberal Alliance flere timer søndag på en debat på Twitter med Line Stenholt Jokumsen, som er syg på andet år, alene med sin datter og på kontanthjælp.


Han synes, der er spændende, at man kan diskutere de politiske initiativer med borgerne i real time på Facebook eller Twitter.

- Det er det positive ved de sociale medier: Mange går måske og tror, at der er en lang afstand mellem borgere og politikere. De sociale medier har forkortet den afstand og givet mulighed for tæt dialog, siger han.


Line Stenholt Jokumsen er frustreret over, at debatten ikke kom til at handle med, at syge på kontanthjælp bliver ramt af de nedsatte ydelser, der var tænkt til at få flere i arbejde.
Men Joachim B. Olsen mener ikke, Twitter er det rette sted at diskutere personsager.

- Ingen har intentioner om, at syge skal være på kontanthjælp. Men at gå ind i sådan en persondiskussion på Twitter - det er en meget mere kompleks diskussion end at diskutere, hvad man får på kontanthjælp, siger han.

Line Stenholt Jokumsen lagde sit budget frem i diskussionen, men havde ikke fået indregnet, at blandt andet farens børnebidrag tæller med i enlige mødres indkomst i forhold til kontanthjælpsloftet.

Joachim B. Olsen siger, at han gik ind i diskussionen, fordi han ville have fakta på plads: 

- Mit udgangspunkt var, at der var forkerte tal i diskussionen. Jeg påstår på ingen måde, at hun har høj indkomst. Der er en lovgivning, så vi ved, hvad folk får. Alligevel kommer vi ofte ud i de her diskussioner. Forkerte tal forplumrer debatten, siger han.

Han mener, det er en helt legitim diskussion, om kontanthjælpen skal være højere eller lavere.

- Og det synspunkt, jeg har, synes jeg ofte bliver udlagt som, at jeg snakker ned på folk eller synes folk er dovne. Det er hårde beskyldninger. Jeg har ikke noget ønske om at sparke på nogen, fastslår han.

 

Line Stenholt Jokumsen skriver selv til ham i debatten på Twitter, at det er et mest arrogante svar, hun har fået fra en politiker. Joachim B. Olsen forklarer, at han selv lagde vægt på, at holde en god tone.

- Tonen er for hård. Jeg skrev også på et tidspunkt til hende, at hun hverken var doven eller syg, siger han.

Han står fast på, at Line Stenholt Jokumsen og datteren godt kan leve af 7.000 kroner, der er tilbage, når huslejen er betalt:

- Det kan man godt få en hverdag til at hænge sammen på - få købt mad og så videre. Det er ingen dans på roser. Det påstår jeg ikke bestemt ikke. Det er heller ikke meningen. Det er det nederste sikkerhedsnet i systemet.

Hans partifælle Kenneth M. Nielsen, byrådskandidat fra Faxe, blandede sig i debatten ved at poste et foto af tiggende pige og en bemærkning, om der nu igen skulle samles ind til Line Stenholt Jokumsen.

- Ja, det er selvfølgelig også groft. Men hvis man skal forstå begge sider: Jeg har forståelse for, at mange på den ene side kæmper med systemet. Det er ikke mig, der har opbygget denne her store velfærdsstat og alle de mennesker, man skal kontrolleres af i hoved og røv. Jeg forstår godt den frustation, siger Joachim B. Olsen.

 

Han siger, at han modsat også godt forstår frustrationen hos dem, der arbejder hårdt og prøver at få hverdagen til at hænge sammen.

- Og som jo altså føler, at de bliver lidt røvrendt, fordi de skal aflevere en høj andel af deres skat til andre borgere. Der er stor frustration på begge sider. Men vi skal selvfølgelig prøve at forsøge at være saglige i de her debatter. Jeg har ikke noget imod en hård debat, men det skal helst ikke blive for personligt. Så synes jeg også det bliver lidt ubehageligt.

Joachim B. Olsen kender udmærket den hårde tone.

- Jeg havde også i sidste uge billede, der kørte rundt på Facebook. Det viste en dreng med et skilt, hvor der stod, at hvis han fik 10.000 likes, så ville de sørge for, at jeg fik en røvfuld eller sådan noget, siger han.

LA-politikeren mener, at de sociale medier er det er det moderne forsamlingshus.

- Tonen er nok noget grovere i forhold til gamle forsamlingshuse, og det må vi jo så prøve at gøre forbedre ved at vi debatterer det. Hen af vejen tror jeg da, at der kommer nogle normer om hvordan man opfører sig, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.