Joachim B. om fleksjob-forslag: Man skaber nogle uheldige incitamenter

Fleksjob- og førtidspensionssystemet er for komplekst til, at man kan sætte folk i kasser, mener Liberal Alliances Joachim B. Olsen.
- Nu sætter vi os til bordet, og så tager vi en snak om det. Men fem timer er en noget høj grænse, siger Joachim B. Olsen.
- Nu sætter vi os til bordet, og så tager vi en snak om det. Men fem timer er en noget høj grænse, siger Joachim B. Olsen. Foto: Scanpix/arkiv

Kommuner kan begå fejl, og folk vil gøre alt for at bevise, at de ikke kan arbejde fem timer om ugen.

Sådan lyder Joachim B. Olsens (LA) dom over De Radikales nye forslag om, at personer, der er vurderet til at kunne arbejde mindre end fem timer om ugen, ikke skal tvinges i fleksjob. De skal selv vælge mellem arbejde og førtidspension.

- Man skaber nogle uheldige incitamenter. For hvis du så beslutter dig for at få en førtidspension, vil du gøre alt for at bevise, at du ikke kan klare fem timer. Og omvendt, hvis en borger egentlig bør få en førtidspension, kan en kommune med en uheldig praksis komme til at sige, ’du kan godt arbejde fem timer’, siger Joachim B. Olsen til Avisen.dk.

Radikales oplæg kommer forud for de kommende ugers evaluering af den udskældte reform af førtidspension og fleksjob, som de selv var med til at indføre under den tidligere SRSF-regering.

Komplekst område

Beskæftigelsesordfører Sofie Carsten Nielsen (R) er villig til at forhandle om de fem timer.
Men det er som udgangspunkt en dårlig idé at sætte et fast timetal på et ”komplekst” område, mener Joachim B. Olsen. Der er forskel på, hvad folk kan holde til, pointerer han.

- Man oplever ude i den virkelig verden, at borgere kommer ind i systemet med den indgangsvinkel, at de har været i systemet og væk fra arbejdsmarkedet i lang tid. De har besluttet sig for, at det rigtige for dem er at få en førtidspension. Men når de så kommer i ressourceforløb, oplever de faktisk, at de egentlig gerne vil tilbage til arbejdsmarkedet, og at der ikke var så lang vej tilbage, som man troede. Det kan jo ændre sig, siger Joachim B. Olsen.

Den tidligere regering indgik aftalen om reform af fleksjob og førtidspension i 2013 sammen med Venstre, De Konservative og Liberal Alliance. Alle partier skal være enige, hvis loven skal laves om. Det nuværende regeringsparti Venstre er dog også skeptiske, mens Socialdemokratiet endnu ikke har taget stilling. Derfor kan en aftale have lange udsigter.

Fem timer er en høj grænse

Liberal Alliance er dog klar til at forhandle.

- Nu sætter vi os til bordet, og så tager vi en snak om det. Men fem timer er en noget høj grænse. For fem timers arbejde om ugen vil for nogen betyde, at de har en højere indkomst, end hvis de kun var på førtidspension. Så hvorfor vil de (De Radikale, red.) afskære folk fra at få en højere indkomst, hvis de er i stand til at arbejde fem eller fire timer om ugen? Det, synes jeg, er underligt, siger Joachim B. Olsen.

Også SF var med til at indføre reformen, og beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, bakker op om R-forslaget og de fem timer. Over for DR Nyheder erkender han, at der er ”nogle fejlskud i den her reform”.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.