Joachim B. i talkrig til det sidste om kontanthjælpsloft

Helt til det sidste er der uenighed om, hvor mange penge kontanthjælpsmodtagere med børn faktisk har, når huslejen er betalt
Selv da debatten fortsatte fra talerstolen var Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen, Pelle Dragsted, og Joachim B. Olsen stadig i gang med mobiltelefonerne for at udregne rådighedsbeløb
Selv da debatten fortsatte fra talerstolen var Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen, Pelle Dragsted, og Joachim B. Olsen stadig i gang med mobiltelefonerne for at udregne rådighedsbeløb Folketingets TV

Talkrigen om, hvor meget kontanthjælpsmodtagere faktisk har at leve for, fortsætter i den allersidste debat om kontanthjælpsloftet. 

Et flertal i Folketinget ser ud til at vedtage det moderne kontanthjælpsloft, der skal gøre forskellen på lavtlønsjob og kontanthjælp og andre ydelser større.

Loftet betyder, at især enlige forsørgere på kontanthjælp mister store beløb i boligsikring. Nogle over 3.000 kroner om måneden.

Men helt til det sidste skændes folketingspolitikerne om, hvor mange penge de enlige forsørgere faktisk har at leve for.

En enlig med børn får en årlig nedgang i indtægten på 36.000 kroner.

Enhedslisten havde på baggrund af Ugebrevet A4s artikel om reelle huslejeudgifter landet over spurgt, om en københavnsk familie på kontanthjælp med tre børn med kontanthjælpsloftet og husleje på 8.875 måneden vil få et rådighedsbeløb på 12.600. Og det er blevet bekræftet af beskæftigelsesministeren. 

- Det fører til, at de familier bliver nødt til at flytte, siger Finn Sørensen.

Blander pærer og bananer sammen

Det fik Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance til at svare, at Enhedslisten blander pærer og bananer sammen. For det er de enlige ugifte der kan blive truet af udsættelse.

- Et gift par med børn på kontanthjælp får udbetalt 22.700 kroner hver måned. I det budget er der plads til at betale husleje. De familier har meget store rådighedsbeløb. Det er slet ikke dem, der bliver berørt af risikoen for udsættelse, siger Joachim B. Olsen

Han spurgte, om det er urimeligt, at vi i Danmark siger, at et gift par med tre børn har 22.700 udbetalt på noget, der skal være en midlertidig ydelse.

- Er det oprigtigt Enhedslistens holdning af 22.700 det er så lavt et beløb, at det kan man ikke få tingene til at hænge sammen på, spurgte Joachim B. Olsen

Men Enhedslisten fastholdt, at det drejede sig om huslejens størrelse.  

- Det der er interessant i denne her debat hr. Joachim B. Olsen er, hvad man har i hånden, når de har betalt husleje, siger Finn Sørensen, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten.

Selv da debatten fortsatte fra talerstolen, var Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen, Pelle Dragsted og Joachim B. Olsen stadig i gang med mobiltelefonerne for at udregne rådighedsbeløb med og uden fripladser.

Formand for Folketinget Pia Kjærsgaard har flere gange måttet bede om ro i salen og opfordrede til ”en god tone og en god stemning i salen” under behandlingen af kontanthjælpsloftet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.