Joachim B: I orden at genoverveje førtidspension

Kommunernes Landsforening har fat i den lange ende, når den anbefaler, at 27.000 førtidspensionister skal have undersøgt arbejdsevnen igen. Det mener Joachim B. Olsen.
- Man kan ikke være bekendt at parkere folk permanent uden for arbejdsmarkedet, siger Joachim B. Olsen.
- Man kan ikke være bekendt at parkere folk permanent uden for arbejdsmarkedet, siger Joachim B. Olsen. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix

Kommunernes Landsforening (KL) vil have flere borgere rykket fra passive ydelser og over til et liv på arbejdsmarkedet. Derfor præsenterede KL i dag en lang række anbefalinger til regeringen.

Et af forslagene går på, at borgere, som fik en førtidspension før 2003, og som er under 50 år i dag, skal have revurderet, om de nu virkelig ikke kan arbejde.

Forslaget har de seneste døgn givet anledning til en hidsig debat om, hvorvidt det er et fornuftigt tiltag.

En af dem, der hilser anbefalingen velkommen, er Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsens.

- Det er en god anbefaling i erkendelse af, at der var for mange, der fik førtidspension på den gamle ordning. Nogle af de lidelser, der udløste førtidspension, var midlertidige lidelser som stress og psykiske lidelse. Den slags burde ikke have udløst en varig ydelse, hvor man blev placeret livsvarigt uden for arbejdsmarkedet, siger han til Avisen.dk.

Man gør de førtidspensionister, der har fået det bedre, en tjeneste ved at hjælpe dem i arbejde, mener Joachim B. Olsen.

- Man kan ikke være bekendt at parkere folk permanent uden for arbejdsmarkedet, for lykkeligvis er der jo nogle, der kommer over de diagnoser, de har fået, siger han.

A-kassernes rolle

Til gengæld er han ikke enig med KL, når det drejer sig om en af foreningens andre anbefalinger.

Mens KL anbefaler, at kommunerne skal overtage a-kassernes opgaver, mener Joachim B. Olsen at a-kasserne skal have flere opgaver blandt andet at være med til at udbetale dagpenge.

- Problemet er, at a-kasserne i dag ikke får nogen som helst økonomisk gevinst ud af at få de ledige tilbage på arbejdsmarkedet, siger han.

Men det har ikke noget på sig, at a-kasserne sanktionerer for lidt, mener Per Clausen (EL), der sidder med i KL's beskæftigelsesudvalg.

- Det har der været undersøgelser af, og der viste det sig, at der ikke var noget at komme efter, siger han.

I følge Joachim B. Olsen handler det dog slet ikke om, hvor lidt eller hvor meget a-kasserne sanktionerer. Det afgørende er i følge ham, at a-kasserne i dag ikke har behov for at give de ledige det nødvendige skub. Men hvis de derimod selv tjente på, at ledige kom i arbejde, ville de oppe sig mere i a-kasserne, mener han.

DF: Drop tåbelige kurser

Andre af KL's forslag er Joachim B. Olsen dog positiv over for.

Det gælder blandt andet anbefalingen om, at kommunerne skal have flere sanktionsmuligheder over for borgere, der ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Joachim B. Olsen er også enig i, at kommunerne bør få mere frihed til selv at tilrettelægge indsatsen for arbejdsløse.

Mere frihed til kommunerne er ikke nødvendigt, mener Bent Bøgsted, der er DF’s beskæftigelsesordfører.

- Kommunerne har i forvejen helt frihed til at tilrettelægge, hvilke indsatser der kan få folk ud i job. Og selvfølgelig skal de ikke pludselig have frihed til at sende ledige ud på et eller andet tåbeligt kursus, der ikke giver noget som helst mening, siger han.

Mærkelig timing

Selvom Joachim B. Olsen er begejstret for flere af KL's nye forslag, undrer han sig over timingen.

- Det virker lidt underligt, at KL kommer med anbefalinger til dagpengesystemet nu, for de har jo lige siddet med i dagpengekommissionen, siger han.

Samme undren finder man hos Bent Bøgsted.

- Det er lidt malplaceret at komme med anbefalinger så kort tid efter, at der lige er indgået ny dagpengereform, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.