Joachim B: "Flere ledige bør sættes under administration"

Tilskud og enkeltydelser til arbejdsløse slører, at Danmark har verdens højeste velfærdsydelser, mener Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance.
- Jeg så hellere, at man havde en lavere kontanthjælp og så ydede støtte til enkelte ting, når der var behov, siger Joachim B. Olsen.
- Jeg så hellere, at man havde en lavere kontanthjælp og så ydede støtte til enkelte ting, når der var behov, siger Joachim B. Olsen.

Der kan være god fornuft i, at kommunerne mellem 2008 og 2013 har skåret over 800 millioner kroner i hjælpen til økonomisk trængte.

Det mener Joachim B. Olsen, der er arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance.

Han ser ikke noget galt i, at kommunerne giver flere afslag, når danskere søger om særlig hjælp til for eksempel sygebehandling, indskud til bolig, flyttehjælp eller tilskud til begravelse.

LÆS OGSÅ: Socialchefer: Kontanthjælpsmodtagere bør selv spare op

Tværtimod gør enkeltydelser kontanthjælpssystemet unødvendigt kompliceret.

- Overordnet set er enkeltydelserne med til at skjule, hvor høje ydelserne samlet set er i Danmark. Bredt set ligger de som de højeste i OECD. Oveni kontanthjælpen kommer muligheder for tilskud, som gør, at det i endnu mindre grad kan betale sig at arbejde, mener Joachim B. Olsen.

Han peger på, at de lavest lønnede også har en stram økonomi, men ikke har mulighed for at søge om enkeltydelser.

Stod det til Liberal Alliance, skulle kontanthjælpen sættes ned.

- Jeg så hellere, at man havde en lavere kontanthjælp og så ydede støtte til enkelte ting, når der var behov, siger Joachim B. Olsen.

Oplevelser er ikke sandheden

Mange arbejdsløse oplever, at det er svært at få økonomien til at hænge sammen, og Avisen.dk har talt med flere, der er dybt frustrerede over at få afslag på støtte til enkeltydelser.

LÆS OGSÅ: Besked til boligløs: Spar selv op

Joachim B. Olsen peger på, at der godt kan være to sider af en fortælling.

- Der er altid historier om, at folk oplever det ene og det andet. Men man er nødt til at se på, hvordan den enkelte prioriterer. Det kan meget vel være, at man prioriterer forkert, hvis man har råd til at ryge, men ikke købe medicin. Helt generelt giver det ikke nogen mening at tale om, at kontanthjælpen er lav, siger han.

Sæt gerne folk under administration

Man kan godt spare op på en kontanthjælp og selv betale regninger, mener Joachim B. Olsen.

Men psykisk syge, hjemløse og nogle arbejdsløse har ekstra svært ved at overskue økonomien. Hvis man gentagne gange har rod i økonomien og ikke kan betale regninger, burde kommunerne i højere grad skride ind og sætte folk under administration, siger han.

- Det løser ikke problemerne at udbetale flere penge, for de vil ikke gå til det, de skal. Kommunerne skal være bedre til at tage ansvar og styre økonomien for folk, der ikke kan overskue det. Der er nogle som mener, at det er formynderisk. Jeg mener, det er den bedste måde at hjælpe folk med sociale vanskeligheder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.