Joachim B. får frokost af lobbyister: "En styrke for demokratiet"

Liberal Alliances beskæftigelsesordfører siger aldrig nej til en kop kaffe med en lobbyist. Han mener, at lobbyisme er en fordel for demokratiet og giver bedre lovgivning. Han kalder Enhedslistens forslag om et lobbyregister for ren symbolpolitik
Det er en vild nedvurdering af politikere, hvis man tror, at de ændrer holdning under en frokost med en lobbyist, mener Joachim B. Olsen.  
Det er en vild nedvurdering af politikere, hvis man tror, at de ændrer holdning under en frokost med en lobbyist, mener Joachim B. Olsen.   Foto: Mathias Bojesen, Scanpix.

Tre stykker højt belagt smørrebrød og en lobbyist, der taler varmt for sin sag en times tid for at påvirke en folketingspolitiker, er i bund og grund en styrke for demokratiet.

Det mener Joachim B. Olsen, beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance.

Han ryster på hovedet over Enhedslisten, der er på vej med beslutningsforslag i Folketinget for at få mere åbenhed omkring den voksende lobbyisme herhjemme. Og selvom der er regler for lobbyister i vores nabolande, mener Joachim B. Olsen, at det er helt unødvendigt i Danmark.

- Hvis vi forestiller os, at 3F inviterer mig på frokost for at fortælle om alle fortræffelighederne ved kædeansvar, kan jeg godt garantere, at jeg ikke ændrer holdning under den frokost, fastslår han.

Vild nedvurdering af politikere

Joachim B. Olsen mener, at debatten omkring lobbyisme er hysterisk, og at både Enhedslisten og programmet 'Politik til salg', der blev vist på TV2 onsdag aften, fremstiller politikerne helt forkert.

- Det er jo en vild nedvurdering af politikere at tro, at vi ændrer holdning, fordi vi spiser en frokost med nogen. Helt ærligt, sådan fungerer verden altså ikke, siger han.

I Joachim B. Olsens travle kalender ender de fleste møder med en lobbyist eller organisation på hans kontor på Christiansborg. Og der bliver drukket kaffe. Men han medgiver, at der nogle gange om året, og som oftest af praktiske årsager, også bliver spist en frokost på lobbyistens regning.

Men at tro, at det får ham til at æde lobbyistens synspunkter råt, er simpelthen for primitivt, anfører han.

- Jeg vurderer altid en sag ud fra et liberalt udgangspunkt, og hvis nogen gør mig klogere på en problemstilling, og jeg kan se, at det trækker i liberal retning, vil jeg gerne arbejde for det. Men jeg stiller altid kritiske spørgsmål, det gør mig klogere, og jeg ændrer med sikkerhed ikke min holdning, siger han.

Symbolpolitik

Han kalder det symbolpolitik, når Enhedslisten vil arbejde for et lobbyregister og mener, at venstrefløjspartiet er ude i vilde overdrivelser, når de tror, at politikere i stigende grad lægger under for lobbyisme.

- Hvordan vil du definere en lobbyist? Det er jo alle mennesker, der har en eller sag eller noget de gerne vil have ændret. Det er alt lige fra fagforeninger til arbejdsgiverforeninger, virksomheder og almindelige mennesker, der kontakter politikeren med en eller anden sag. Hvis jeg skulle registrere det hver gang en borger eller virksomhed eller forening kontaktede mig, ville det være helt umuligt. Vi bestiller jo nærmest ikke andet end at tale med borgere og organisationer. Det er et fuldstændig symbolforslag, siger han.

Vi taler lige ud af posen

Han mener, at det er lidt konspirationsagtigt, når blandt andet Enhedslisten fremstiller møder mellem lobbyister og politikere som et sted, hvor der foregår fordækte handler.

- Det er virkelig ret udramatisk og slet ikke suspekt. Vi taler lige ud af posen, siger han.

Joachim B. Olsen fremhæver, at Danmark er et af verdens mindst korrupte lande.

- Og det har vi bygget op uden at have alle mulige registre. Et liberalt samfund handler om en retsstat med ukorrupte politikere og ukorrupte embedsmænd og så videre. Det har vi i dag, og jeg ser ingen fare for at lobbyisterne ødelægger det, siger han.

Dyrt uden grund

Joachim B. Olsen kan ikke forstå, at virksomheder vil betale i dyre domme for professionelle lobbyister, når der er så nem adgang til danske politikere.

- Enhver virksomhed, organisation og borger kan ringe til mig. Min mail og telefon lægger frit tilgængeligt og jeg tager mange møder. Og det er ikke sådan, at fordi der ringer et kommunikationsbureau til mig, får de forrang. Så jeg forstår faktisk ikke, hvorfor kommuner, virksomheder og organisationer bruger de der kommunikationsbureauer, når de godt selv kan komme igennem, siger han.

- Jeg er uforstående overfor, at man vil bruge så mange penge på det, for der findes formentlig ikke noget parlament i verden, hvor det er så nemt at få adgang til politikerne, siger han.

Bedre lovgivning

- Helt overordnet set er lobbyister klart en fordel for demokratiet, fordi det er nogle mennesker, der har en specifik viden om et område, som politikerne ikke har. Så det giver bedre lovgivning, at der er adgang til politikerne, mener Joachim B. Olsen.

Set med Enhedslistens briller er lobbyisme et demokratisk problem. Til TV2.dk siger partiets retsordfører Pernille Skipper:

- Lobbyister er ikke hyret til at hjælpe politikere med det fælles bedste for samfundet. De er hyret af firmaer eller organisationer til at forsøge at påvirke politikere i en retning, der er fordelagtig for deres kunder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.