Jens Albinus: Jeg vil helst være så dum som muligt

Skuespiller Jens Albinus bliver gladere for tilværelsen, desto mindre han tænker over den. For man kan jo reflektere sig ihjel, som han forklarer i et interview med FEMINA.
- Jeg er blevet gladere i tilværelsen, jo mere enfoldigt jeg har kunnet gå ind i den, siger Jens Albinus
- Jeg er blevet gladere i tilværelsen, jo mere enfoldigt jeg har kunnet gå ind i den, siger Jens Albinus Lars Helsinghof Bæk/Scanpix

Af redaktionen, FEMINA, Aller Media

Det er heller ikke ofte, at den 50-årige skuespiller – der lige nu er aktuel i de tre film ’Rosita’, ’Lang historie kort’ og ’Idealisten’ og som nok mest er kendt for sin hovedrolle i serien ’Ørnen’ – giver interview.

Selvom han er vokset op som præstesøn, har han i dag ikke nogen tro eller overbevisning, og han peger på, det er et vilkår i tilværelsen, at vi simpelthen ikke ved noget som helst.

- Helst være så dum og så simpel som muligt. Og det mener jeg dybt alvorligt. Jeg går stærkt ind for enfold, i ordets bogstaveligste forstand. Én gang. Én fold. Det er det her med at opdage, at man ingen garanti har. For noget. Der er intet omkring dig, som er livsbærende, som er garanteret. Det var der heller ikke, da du var 17, og er der heller ikke om 20 år. Alt andet er illusioner. Så på den måde er der jo intet, der er forandret. Kan du se det? spørger han.

Timm Vladimir mener, at sukker er blevet dæmoniseret: Læs hvordan på Femina.dk

Gladere for en enkel tilværelse

Sådan har han faktisk ikke altid tænkt. For selvom han taler for enfoldigheden, er der alligevel mange tanker bag det lyse pandehår. Alligevel forsøger han at leve efter den enfoldige tilværelse.

- Jeg er blevet gladere i tilværelsen, jo mere enfoldigt jeg har kunnet gå ind i den. Man kan jo reflektere sig ihjel, og det er i virkeligheden ikke så interessant. Hvorimod der er noget energi i at forstå, at der jo ikke er nogen garantier. Vi lever jo med en masse illusioner om, hvad der kan sikre dig ungdom, rigdom og alt det der, men så synes jeg, det er så interessant at lytte til en 23-årig for eksempel, hvad siger hun om det? forklarer han, som desuden mener, at der er masser at stræbe efter i tilværelsen.

Se også:

- Du skal bare ikke henlægge det til en eller anden illusion. Du er nødt til at gøre det enfoldigt. Enkelt. Der er ikke andet at gøre end at sige ja. Ja og ja og ja. Her står jeg. 50 år gammel. Ja. Så vil du se, at mange af de tanker falder væk som illusioner. Du har sandsynligvis større muligheder for at realisere de ting, du vil nu, end da du var 17. Der er man jo bundet på hænder og fødder af uvidenhed. Og alt det, man ved. Jeg var meget, meget vidende som 18-årig, og den viden har det taget mig mange år at komme af med igen, siger han.

Skuespiller Mia Jexen har succes på trods af alvorlig sygdom: Læs om den på Femina.dk

Troede ikke på skuespillerkarrieren

Jens Albinus er selv vokset op i en lille landkommune på Fyn i en ganske almindelig, kærlig og tryg middelklassefamilie, hvor moderen var sproglærer og faderen præst. Forældrene var byens sjælesørgere, og alle vidste, hvem Albinus-familien var.

Da han var 19 år, kom han ind på teaterskolen i Aarhus – også selvom han ikke var helt klar over, han skulle være det.

- Jeg forestillede mig altid, at jeg alligevel ikke kunne bryde ud af min opvæksts rammer, så jeg begyndte først seriøst at overveje, at jeg faktisk godt kunne blive skuespiller midt i uddannelsen. Jeg havnede nok alligevel som højskolelærer eller sådan noget. Et eller andet bag ved et skrivebord. Jeg er på sin vis temmelig fantasiløs omkring mig selv, slår han fast.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.