Vold mod sosu'er

'Jeg slår hende ihjel en dag': Vold og trusler er hverdag på plejehjem

På mange plejehjem, hvor der bor demente, bliver sosu'er dagligt udsat for vold og trusler. Læs de værste eksempler med trykkede ribben og dødstrusler her.
Modelfoto: Bente Jæger

'Jeg slår hende ihjel en dag.' Sådan råber en beboer med demens efter at have jaget en medarbejder ind på kontoret, så  hun ikke tør komme ud igen.

Mange plejehjem har problemer med vold fra beboere med demens, som bliver udadreagerende, fordi de ikke får den indsats og pleje, som de har brug for.

Avisen.dk har fået aktindsigt i tilsynsrapporter fra 16 plejehjem, der har fået påbud fra Arbejdstilsynet, fordi volden går hårdt ud over de ansatte. Læs de værste eksempler her:

 

Plejecenter Skovbrynet i Gistrup

På ni dage har medarbejderne registreret 92 hændelser, hvor de har været udsat for fysisk og/eller psykisk vold fra én beboer med demens. Der er tale om slag, spark, krads, niv, bid, råb og skrig. En gang har beboeren ramt en medarbejder med et slag i ansigtet. 

Arbejdstilsynet vurderer, at alle medarbejdere omkring beboeren dagligt er i en særlig risiko for at blive udsat for vold, og at arbejdet med beboeren udsætter medarbejderne for sikkerheds- og sundhedsrisiko.

Selvom det er imod plejehjemmets retningslinjer, blev en ny vikar og en introelev under Arbejdstilsynets besøg sendt alene ind til den voldelige beboer, uden at have fået instruktion i, hvordan man arbejder forsvarligt med beboeren.

 

Fuglsangsø Centret i Herning

En medarbejder har fået trykket flere ribben, mens hun forsøgt at give en beboer med demens medicin. En anden medarbejder har tidligere fået vredet sin underarm af samme beboer.

Beboeren reagerer udadvendt, når han bliver utryg, og har derfor behov for at blive skærmet. Men plejehjemmet var ikke beregnet til den type beboere, så nu har han fået en skærmet plads på et andet plejehjem.

 

Demenscentret Pilehuset i Brønshøj

En medarbejder tager en beboers arm og forsøger at føre ham væk. Beboeren slår medarbejderen med knytnæveslag, så medarbejderen falder bagover og slår baghovedet. Beboeren vælter også omkuld og lander oven på medarbejderen. Medarbejderen får vristet sig væk fra beboeren og har efterfølgende smerter i hoved og bryst på grund af faldet, beskriver Arbejdstilsynet.

 

Plejehjemmet Salem i Gentofte

Her har hver tredje medarbejder været udsat for vold. Nogle beboere slår og sparker, og en enkelt kaster med genstande som glas og tallerkener. En medarbejder beskriver: 'Beboeren forsøgte at vride mine fingre om og satte negle i min hånd, så der gik hul. Der kom mange verbale trusler undervejs.' Det er blevet besluttet, at man altid skal være to medarbejdere inde ved en særligt udfordrende beboer. Men personalet oplyser, at dette ikke altid efterleves.

 

Egvad Plejehjem i Tarm

De ansatte er utrygge ved at arbejde med to forskellige beboere med demens. Den ene truer de ansatte med knytnæveslag, siger at han vil slå dem ihjel, smider rundt med møbler og vælter et sofabord. En anden dement beboer har hevet en ansat i håret og slået ud efter en anden medarbejder, da hun ville flytte en fodskammel.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.