Jaroslaw: Danskere gider ikke arbejde til så lav løn som os

Det er ingen danskere, der gider arbejde så hårdt, som østeuropæerne ofte gør i Danmark. Det er derfor arbejdsgiverne vælger udlændingene, fortæller en østarbejder.
Jaroslaw Kubsszyn er blandt de mange østeuropæere, der ikke kan finde arbejde i hjemlandet og derfor er kommet til Danmark for at tage det hårde arbejde, som danskerne ikke gider.
Jaroslaw Kubsszyn er blandt de mange østeuropæere, der ikke kan finde arbejde i hjemlandet og derfor er kommet til Danmark for at tage det hårde arbejde, som danskerne ikke gider. Foto: Marie Hein Plum

Håret er perfekt kæmmet med hårprodukter, og der dufter kraftigt af herre cologne i det lille kontor hos 3F. Jaroslaw Kubsszyn på 34 år kigger på sit ur og hen på tolken. Han har lige en time, inde han skal tilbage til metrobyggeriet på Frederiksberg Alle.

- Jeg bor i Ringsted, så jeg bruger lang tid på transport til og fra arbejde. Når jeg samtidig arbejder 45 timer om ugen, så er der ikke tid til meget andet, fortæller han.

Men det gør heller ikke noget. Jaroslaw Kubsszyn er her nemlig udelukkende for at arbejde alt hvad han kan, så han kan sende penge hjem til sin kone og søn i Polen.

- Den eneste grund til jeg er her er for at sende penge hjem. Derfor sørger jeg for at bruge så lidt som muligt i det daglige. Men det er hårdt med dobbelt husførelse, for der skal både være nok til mig og til dem derhjemme.

Kvalifikationer hjælper ingenting

Jaroslaw Kubsszyn kommer fra det sydlige Polen. Der hvor arbejdsløsheden er allerhøjest. Efter at have gået på fagskole og teknisk skole søgte han arbejde i nærheden af familien. Men det var umuligt at få noget. Som rigtig mange andre valgte han derfor at søge arbejde i udlandet.

Og det var derimod ikke spor svært at få.

- Jeg så annoncen på internettet, hvor de søgte arbejdskraft til metrobyggeriet i Danmark. Jeg sendte mit CV ind, og dagen efter blev jeg ringet op af en fyr, som sagde, at jeg skulle starte på arbejde om tre dage, fortæller Jaroslaw.

Hans arbejdsgiver er det italienske entreprenørfirma CIPA. Ikke nok med at de ansatte ham uden tøven, de var også ligeglade med, om han havde nogle kvalifikationer. Og det er der en grund til.

- De giver samme lave løn til alle uanset kvalifikationer. Så det hjælper ikke at være veluddannet. Det er derfor, de vælger at ansætte udlændinge. Danskere gider ikke arbejde til lige så lav løn.

Hårdt arbejde til dårlig løn

Nu har Jaroslaw Kubsszyn været i Danmark siden februar 2014. Men selvom han har arbejdet så længe på metroen, får han stadig den laveste lønsats på omkring 120 kroner i timen.

- Jeg synes ikke lønnen er okay. Derfor har jeg også tænkt på at stoppe. Men der er bare ingen andre arbejdsgivere, der kan tilbyde bedre vilkår, fortæller han.

Udover de mange arbejdstimer og den lave løn, så føler Jaroslaw også, at der er et dårligt arbejdsmiljø på byggeriet.

- Man burde have lyst til at gå på arbejde, men det har jeg slet ikke. Der er mange konflikter mellem arbejderne, og arbejdsgiverne er der aldrig, hvis man har et problem. Man skal bare være glad, hvis man får løn hver måned.

Samtidig er arbejdet rigtig hårdt for fysikken.

- Jeg arbejder med beton og skal bære rundt på tunge jerndele. Så jeg er godt træt, når jeg endelig har fri, fortæller Jaroslaw Kubsszyn.

Kæmper for at få feriepenge

Arbejderne gør, hvad de kan for at forbedre arbejdsforholdene. De er medlem i fagforeningen 3F og henvender sig både til dem og til arbejdsgiveren, når der er problemer med løn eller noget andet.

- Lige nu kæmper vi for at få vores feriepenge. Dem vil arbejdsgiveren helst ikke af med.

Jaroslaw Kubssyn har heller ikke tænkt sig at blive i Danmark for evigt. Han savner sin kone og sin søn helt enormt, og taler med dem på skype og i telefonen hver dag.

- Min kone vil gerne have, at jeg kommer hjem nu, men jeg bliver nødt til at arbejde. Og snart er min søn 16 år og gammel nok til at arbejde. Så bliver han også nødt til at rejse til udlandet. Selvom han egentlig helst vil tage en uddannelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.