Japan er bange for brexit og truer med at flytte job væk

Flere japanske virksomheder tøver med at investere i Storbritannien efter brexit, melder regeringen i Japan.
Shinzo Abe, den japanske premierminister, er bekymret over brexit, og Japan truer med at flytte investeringer og arbejdspladser væk fra Storbritannien.
Shinzo Abe, den japanske premierminister, er bekymret over brexit, og Japan truer med at flytte investeringer og arbejdspladser væk fra Storbritannien. Foto: Pool/Reuters

Japan overvejer at flytte investeringer og arbejdspladser væk fra Storbritannien. Hvis virksomhederne mister adgang til EU's indre marked, vil man flytte til andre dele af Europa.

Det er den hidtil kraftigste advarsel fra Japan, efter at briterne tidligere på året stemte for at forlade EU. Selve skilsmissen er hverken sket eller indledt.

I forbindelse med G20-mødet i Kina lyder det fra Japan til Storbritannien og EU, at parterne bør gøre alt for at minimere de skadelige konsekvenser af brexit.

Flere af Japans store og bedst kendte virksomheder har taget deres investeringer i Storbritannien op til overvejelse. Det drejer sig blandt andet om Toyota og Hitachi.

Det fremgår af en rapport fra regeringen i Tokyo.

Emnet ventes ifølge nyhedsbureauet AFP drøftet under et møde mellem den japanske premierminister, Shinzo Abe, og den britiske premierminister, Theresa May, mandag.

Også andre lande presser Storbritannien for at undgå udfordringer og meromkostninger i samhandlen efter brexit.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, talte søndag med May om situationen. Man skal undgå ugunstige konsekvenser af briternes skilsmisse fra EU.

Japanerne er af briterne ifølge regeringen i Tokyo blevet lokket til at flytte investeringer til Storbritannien. I salgstalerne har briterne lokket med adgang til hele det europæiske marked.

Efter et brexit vil London og resten af Storbritannien være langt mindre attraktivt for Japan - og mange andre lande.

Flere end 1000 japanske virksomheder er knyttet til Storbritannien, og de har flere end 140.000 ansatte lokalt.

Japans direkte investeringer i landet ligger på omkring 96 milliarder dollar, svarende til 640 milliarder danske kroner.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.