Jagten er gået ind: Hvem skal være arbejdsgivernes konge?

Inden udgangen af september skal der findes ny chef for Dansk Arbejdsgiverforening. Hvem skal afløse Jørn Neergaard?
Nu går jagten ind på at finde en afløser for DA's tidligere boss, Jørn Neergaard Larsen, der i dag er beskæftigelsesminister. Den nye DA-direktør skal mestre mikrofoner fra pressen, både når der er nye overenskomster eller debat om beskæftigelsespolitik og mangel på praktikpladser.
Nu går jagten ind på at finde en afløser for DA's tidligere boss, Jørn Neergaard Larsen, der i dag er beskæftigelsesminister. Den nye DA-direktør skal mestre mikrofoner fra pressen, både når der er nye overenskomster eller debat om beskæftigelsespolitik og mangel på praktikpladser. FOTO: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Skal den nye frontfigur for Dansk Arbejdsgiverforening (DA) hedde Kim Graugaard, Laurits Rønn, Mads Lebech, Brian Mikkelsen, Peter Christensen eller noget helt andet?

Bliver han eller hun hentet fra egne rækker blandt arbejdsgiverne? Bliver det en ex-politiker? Eller en departementschef, sådan som det skete, da Dansk Industri hentede sin topchef Karsten Dybvad i Statsministeriet?

Navnelegen er i fuld gang i forhold til, hvem der skal være administrerende direktør for DA. Den nye førstemand for den magtfulde organisation skal afløse Jørn Neergaard Larsen (V), der i dag er beskæftigelsesminister.

Formanden for DA’s bestyrelse, chefredaktør Torben Dalby Larsen, håber, at DA vil kunne præsentere sin nye leder i løbet af september.

Men han vil ikke deltage i navne-legen, understreger han.

- Om du så nævner 100 navne, siger jeg ikke nej til nogen og heller ikke ja, siger han og understreger, at det først er i den kommende uge, at ansættelsesudvalget smøger ærmerne op for alvor. Indtil nu har udvalget koncentreret sig om at diskutere, hvilken profil man ønsker til posten, siger han.

Mulige kandidater til DA-posten

Rygterne om, hvem der skal være ny administrerende direktør i DA svirrer hos arbejdsgivere og lønmodtagere.

De oplagte:

 • Kim Graugaard, viceadm. direktør i DI eller Tine Roed, direktør i DI.
 • Laurits Rønn, direktør i Dansk Erhverv
 • Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri eller Peter Stenholm, direktør i DB.

De interne:

 • Pernille Knudsen, direktør i DA.

Boblere med profilen i orden:

 • Mads Lebeck, adm. direktør i Industriens Fond.
 • Peter Christensen, tidl. minister og folketingsmedlem for Venstre.
 • Lars Barfoed, tidl. formand for Konservative og minister.
 • Brian Mikkelsen, tidl. minister og nuværende medlem af Folketinget.
 • Connie Hedegaard, tidl. formand for Konservative og EU-Kommissær.
 • Martin Ågerup, direktør i den borgerlige tænketank, CEPOS.
 • Michael Ziegler, konservativ borgmester i Høje-Taastrup kommune.
 • Christian Kettel Thomsen, departementschef i Statsministeriet.
 • Jens Brøchner, departementschef i Skatteministeriet.

Kilder: Avisen.dk har talt med kilder i arbejdsgiverorganisationer og lønmodtagerorganisationer om mulige kandidater. At de pågældende er nævnt, er ikke ensbetydende med, at de er interesserede eller at Avisen.dk har kontaktet dem.

UDVID

- Vi går selvfølgelig efter en, der kan løse DA’s tre kerneopgaver. Det handler om overenskomsterne, om den politiske indsats på beskæftigelses- og uddannelsesområdet, og om at varetage en række services i forhold til vores organisationer, siger Torben Dalby Larsen.

Ikke Hr. Hvem-som-Helst

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen skal den nye DA-direktør findes blandt de tunge drenge hos enten arbejdsmarkedets parter eller i dansk politik.

- Det bliver ikke en Hr. Hvem-som-Helst eller en nybegynder, der får den post. Det skal være en erfaren person med et kæmpe netværk, politisk tæft og en person, der allerede nyder stor respekt. Det skal være en, der kan spillet både fagligt og politisk, siger professoren.

Han vurderer, at kun et mindre felt af kandidater kan komme på tale til posten. Det kan være nuværende direktører i DI eller Dansk Erhverv, topchefer i dansk erhvervsliv, ex-ministre eller andre ex-politikere, der kender det politiske spil. Eller en nuværende direktør i DA.

Kaldte Danmark for taberland

Udover at have gode relationer til både hovedorganisationerne LO, FTF og AC og kende overenskomstsystemet som sin egen bukselomme, fremhæver Flemming Ibsen, at den nye mand på posten især skal kunne brande DA og skaffe politiske resultater.

- Beskæftigelsespolitik, uddannelsespolitik, lærlingeløn og praktikpladser er blandt de vigtigste politiske opgaver for DA. Og så skal han blande sig i debatten. Under valgkampen i foråret kom Jørn Neergaard med et barsk udspil om at skære i overførselsindkomsterne og kaldte Danmark et taberland. Der er et stort råderum for at mene noget, siger Flemming Ibsen.

- Man kan godt brænde nallerne, men lige nu blæser de blå vinde og fagbevægelsen er i defensiven, så  en ny DA-direktør vil have gode muligheder for at være offensiv og markedsføre DA, siger han.

Kæmpe opgaver kræver stærk mand

Allerede i næste måned spiller Dagpengekommissionen ud med forslag til et nyt dagpengesystem, der hurtigt skal forhandles på plads. Samtidig barsler V-regeringen med en jobreform, ligesom Lars Løkke Rasmussen har planer om at invitere til trepartsforhandlinger. Derudover er der begyndende flaskehalsproblemer og mangel på kvalificeret arbejdskraft i nogle brancher, hvilket også er højt på DA's dagsorden.

Endelig skal den nye DA-boss være med til at kridte banen op til fornyelse af overenskomsterne på industri-området i 2017.

- Det er kæmpestore opgaver for DA, og derfor skal man kunne stille med et stærkt hold. DA kan ikke nøjes med en person, der først skal køres ind i sagerne. Den nye direktør skal være en, der kan præstere fra allerførste dag, understreger Flemming Ibsen.

Skal kende sin plads i forhold til DI

Professoren afviser, at en ny stærk DA-direktør vil kunne genvinde noget af fordoms styrke i forhold til sværvægterne Dansk Industri og Dansk Erhverv.

- Den kommende direktør skal kende sin plads i forhold til de toneangivende erhvervsorganisationer, fastslår han.

Udover DA-formand Torben Dalby Larsen og viceformand Allan Larsen sidder også Michael Kjær og Claus Bering i det ansættelsesudvalg, der fra mandag for alvor indleder jagten på den nye formand. De får hjælp af headhunterfirmaet AMROP.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.