Jægersoldater udsendes uden lovet drejebog

En række partier kræver klare retningslinjer for, hvordan danske soldater blandt andet skal håndtere fanger.
De danske jægersoldater der skal til Mali, kommer afsted uden den lovede drejebog, der blandt skal fortælel dem, hvordan de skal håndtere krigsfanger. Arkivfoto.
De danske jægersoldater der skal til Mali, kommer afsted uden den lovede drejebog, der blandt skal fortælel dem, hvordan de skal håndtere krigsfanger. Arkivfoto. Foto: JACOB EHRBAHN/POLFOTO

Det er beklageligt og bekymrende, at 30 danske jægersoldater nu sættes ind på landjorden i en ny militær FN-operation i Mali uden at kunne få en lovet militærmanual for soldaternes krigsførelse og håndtering af krigsfanger med i rygsækken.

Sådan lyder budskabet ifølge Jyllands-Posten fra flere eksperter og politikere, der samtidig efterlyser, at forsvaret denne gang udstikker helt præcise retningslinjer for, hvordan jægersoldaterne skal håndtere eventuelle krigsfanger.

Så kan man undgå en eventuel gentagelse af de omstridte fangeudleveringer under krigene i Irak og Afghanistan.

Militærmanualen, der skal være en drejebog for, hvordan Danmark fører krig, har været undervejs siden 2009, men ifølge forsvarsminister Peter Christensen (V) forventes den først færdig "i løbet af 2016".

Folkeretsekspert Anders Henriksen fra Københavns Universitet mener, at det ville være en klar fordel, hvis militærmanualen havde været på plads inden Mali-missionen, fordi den både giver soldaterne et solidt juridisk grundlag og sikrer, at "man ikke skal starte på bar bund".

- Det allervigtigste er, at vi udstyrer de operationelle folk med nogle klare retningslinjer for, hvordan de skal forholde sig i tilfælde af tilbageholdelser. Hvilken beskyttelse har tilbageholdte personer? Kan vi overdrage tilbageholdte og i givet fald til hvem? siger Anders Henriksen til Jyllands-Posten.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) er tryg ved situationen, og ifølge forsvarsministeren bliver "der trukket indgående på erfaringerne fra de seneste 10-15 år", når forsvaret skal udarbejde direktiver for den nye mission, som er underlagt FN's direktiver.

Både S, SF, R, Enhedslisten og DF vil rejse spørgsmålet om krigsfanger i Mali over for regeringen og kræve klare retningslinjer for soldaterne, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.