Jacob siger nej til job og penge: Er jeg en nasserøv?

35-årige Jacob har valgt et liv med få arbejdstimer, ingen stress og stort set ingen penge. Men må man overhovedet indrette sig sådan i Danmark?
Er man en nasserøv, hvis man har fravalgt et liv med høj løn og fuldtidsjob og dermed ikke betaler til statskassen? Den debat rejser Jacob Vahr Svenningsen, der dog ikke er manden på billedet.
Er man en nasserøv, hvis man har fravalgt et liv med høj løn og fuldtidsjob og dermed ikke betaler til statskassen? Den debat rejser Jacob Vahr Svenningsen, der dog ikke er manden på billedet. Scanpix arkiv

Hvorfor skal man absolut arbejde fuld tid, tjene penge, stifte familie og købe hus for at blive regnet som en rigtig voksen i dagens Danmark?

Sådan spørger 35-årige Jacob Vahr Svenningsen i et debatindlæg på Information.dk.

Han har fravalgt uddannelse og fastarbejde, og nægter at indrette sit liv efter marked og konkurrencestat. I stedet forsøger han at indrette sit arbejdsliv efter, hvordan han selv ønsker at leve. Det betyder projektansættelser, få arbejdstimer, og at han sover, står op og arbejder, når han har lyst.

Det betyder også, at han tjener så få penge, at han ikke betaler skat, fordi han ikke tjener over fribeløbet. Derfor bor han hos venner og familie, og har også meldt sig ud af hele forbrugersamfundet.

Jacob Vahr Svenningsen føler, at han hele tiden skal forsvare sine valg og sin livsstil over for både andre mennesker og staten - også selvom han ikke får penge fra staten.

Er jeg en taber?

- Er det at bo på nas eller at være en taber, når man lever som vagabond hos forældre og venner igennem ens voksenliv? Er jeg en god samfundsborger, når min gennemsnitlige indkomst de seneste fem år har ligget under beløbet på frikortet? Er man et ansvarligt menneske eller overhovedet voksen, når man bevidst fravælger et arbejdsliv med sikkerhed og alt, hvad dertil hører? skriver han.

Indlægget har skabt debat på Information.dk.

Flere klapper skribenten på skulderen for at have lyttet til sig selv i stedet for at gøre det samme som alle andre.

Andre påpeger dog, at at hvis Jacob Vahr Svenningsen kun kan leve, som han gør, i kraft af forældre, venner og den offentlige sektor - og at hvis alle indrettede sit liv på den måde, ville der ikke være skatteindtægter nok til at betale for gratis veje, sundhedsvæsen, politi osv.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.