ISS-boss om nyt udspil: Løndumping? Hvorhenne?

Det nye foreslag om en integrationsuddannelse vil øge beskæftigelsen, og det vil ikke være lig med billig arbejdskraft for virksomhederne. Det vurderer Lotte Andersen, der er chef i ISS.
I ISS er man åben positivt stemt overfor foreslaget om en ny grunduddannelse for flygtninge, fortæller chef for CSR og Jobudvikling Lotte Andersen. 
I ISS er man åben positivt stemt overfor foreslaget om en ny grunduddannelse for flygtninge, fortæller chef for CSR og Jobudvikling Lotte Andersen.  Foto: ISS

Der er fine takter i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og LO's forslag om en ny integrationsgrunduddannelse for flygtninge og familiesammenførte.

Det mener Lotte Andersen, som er chef for Jobudvikling og CSR hos service-koncernen ISS. Og hun er overbevist om, at der ikke er tale om løndumping. 

Men selvom Lotte Andersen ser mange gode elementer i det nye forslag, afhænger dets succes af, hvordan integrationsuddannelsen bliver udlevet i praksis, forklarer ISS-chefen.

- Det er rigtig godt, at der kommer nye muligheder i spil i forhold til at få flygtninge på arbejdsmarkedet, siger hun til Avisen.dk.

I forvejen samarbejder ISS med 32 kommuner om at få ledige i beskæftigelse. Og blandt de ledige er der også flere flygtninge, der har været i virksomhedspraktik eller i job med løntilskud i den store virksomhed.

De ordninger har været gode, men med den aktuelle flygtningesituation, er det kærkommen med supplementer til de eksisterende muligheder, mener Lotte Andersen.

- Det positive er, at det her kan være længere forløb end de hidtidige ordninger. Det kan gøre, at beskæftigelsen bliver større, påpeger hun.

"Ikke løndumping"

Dele af fagbevægelsen er dog ikke begejstret for det nye forslag.

FOA-formanden, Dennis Kristensen, advarer om, at kommunalt ansatte risikerer at miste deres job, hvis DA og LO's nye fælles aftale om en indslusningsordning for flygtninge bliver en realitet.   

Lotte Andersen er dog slet ikke bange for, at virksomheder gennem den nye grunduddannelse får billig arbejdskraft, og dermed vil tænke i at afskedige andre medarbejdere.

- Vi har jo allerede i dag almindelige elever, og de er jo heller ikke billig arbejdskraft, for de er jo også ved at uddanne sig og blive opkvalificeret, siger hun.

Af den grund vil flere elever blot sikre arbejdsudbuddet, fastslår hun.

Ukendte faktorer 

Tanken med en ny integrationsgrunduddannelse er, at den skal give flygtninge mulighed for at kvalificere sig til at finde et almindeligt job i Danmark.

Det vil give mennesker med få kvalifikationer adgang til arbejde og uddannelse, lyder argumentet fra LO's formand, Lizette Risgaard.

Men før de gode idéer kan komme flygtninge til gavn, er der nogle spørgsmål, som Lotte Andersen gerne vil have svar på.

- Vi vil gerne rejse en diskussion om, i hvor høj grad den her grunduddannelse indeholder sprog, siger hun.

Det er afgørende for hende at vide, om flygtningene kommer til at modtage sprogundervisning, fordi erfaringerne i ISS er, at kombinationen af sprog og job er ekstremt givende.

Får udsatte hjælp?

Lotte Andersen har også brug for at få svar på, hvordan man i de nye forløb vil støtte virksomheder.

- Jeg mangler at vide, om kommunen for eksempel vil bidrage med mentorstøtte til de flygtninge, der kommer ud i virksomheder, forklarer hun.

Og endeligt er det også vigtigt for hende, at der kommer mere klarhed over, hvordan man vil hjælpe de mest udsatte flygtningegrupper.

Hun tænker blandt andet på dem, der har brug for særlig støtte til overhovedet at forstå det danske arbejdsmarked, forklarer hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.